Interjú prof. dr. Dávid Tamás Ausztriában élő rákkutatóval

 

A ráknál is veszélyesebb a kemoterápia
 
 

.

 

 

–        Ön az őserdőkben élő indiánok életmódját kutatva, a rák elleni harc élenjárójává vált. Miként lehetséges?
–        Kezdjük onnan, hogy én eredetileg Magyarországon csípőficam sebészetre szakosodott ortopéd voltam. Az életemben, pontosabban családom életében beállt tragédia azonban teljes irányváltásra késztetett. Sok-sok esztendővel ezelőtt, amikor szeretett feleségemet a rák elragadta mellőlem, úgy döntöttem, mindent megteszek azért, hogy a rákos betegeket segítsem. Egy újabb sorsfordulat következett: miután megműtöttem egy indián kisfiút, az ingyen és sikeresen végzett operáció jutalmaként a nagypapája a törzse által évszázadok óta használt, különleges gyógynövényekkel ajándékozott meg. Akkor tudtam meg róla, hogy lényegében a yanomami indiánok sámánja, aki akkor 95 éves volt, de legtöbb ötvennek tűnt. A dél-amerikai yanomami törzs tagjairól tudni kell, hogy naponta fogyasztotják ezt a különböző őserdei növényekből, kérgekből és gyökerekből készült teakeveréket, és mindaddig titokban tartották a fehér emberek előtt. Talán mondanom sem kell, hogy a lenyűgöző fitoterápiás tudással rendelkező indiánok között ismeretlen volt a rák vagy egyéb degeneratív betegségek fogalma.
–        A következő lépés az őserdő felé vezényelte önt és csapatát?
–        Így, ahogy mondja. Az első expedíciót még saját költségemen indítottam, ám amint megjelentek a részeredmények, mellém állt az osztrák kormány, néhány bank és karitatív világszervezet. Az őserdők mocsaraiban talált, a szervezet méregtelenítését és az immunrendszer erősítését segítő növényekről kiderítettük, hogy daganatellenes hatással is rendelkeznek. Egészen pontosan a tüdő-, mell-, gyomor-, vastagbél-, csont-, bőr-, prosztata, máj-, hólyag- és petefészekrák ellen hatnak. Hasznosak az áttétek esetében valamint a gyermek- és serdülőkori leukémia kezelésében. Ugyanakkor a kemoterápiás kezelés ráksejtölő hatását is megsokszorozza, valamint jelentősen csökkenti a súlyos káros mellékhatásokat.

 –        Számos onkológussal ellentétben, ön teljesen ellenzi a kemoterápiás kezelést.

 –        Nem akarok nagyot mondani, de a kemoterápia a világ legjobb bizniszének számít – a kábítószer- és fegyverkereskedelem előtt. A statisztikákból viszont kiderül például, hogy a korai rákos diagnózis esetében a sebészet az esetek 28 százalékát képes kigyógyítani, a sugaras kezelés 12-öt, míg a kemoterápia mindössze 6 százalékát. Ezt nem én mondom, hanem nálam sokkal okosabbak, mint például dr. DeVita vagy dr. Ulrich Abel, a rákkutatás elöljárói. Sőt lehetne tovább is ragozni: áttétek esetében a kemoterápia a betegek 2 százalékán bizonyul hatásosnak. Elképesztő, de igaz: a mellrákban szenvedő nők 27 százaléka nem a rákba, hanem a kemoterápia mellékhatásaiba hal bele!
 

 

SZUCHER ERVIN
 
A SZERZŐ FELVÉTELE