Miracolul vindecării stă în gândurile noastre

 

 

La o privire mai atentă se poate observa că lumea în care trăim ia forma stărilor şi emoţiilor pe care noi le exprimăm, creând universul nostru lăuntric. Universul în care trăim, în care ne desfăşurăm cuprinde experienţele noastre, secretele noastre şi este format din gândurile noastre. Calitatea destinului nostru, starea sănătaţii sau durata fericirii este consecinţa caracterului nostru. Caracterul este format din obiceiuri, reflexe, tendinţe iar acestea vin din conţinutul gândurilor noastre. Stresul, agitaţia, neliniştea la o examinare mai profundă nu sunt decât rezultatul unei gândiri haotice. De aceea, cum suntem noi aşa este şi universul în care trăim, cum gândim aşa este şi percepţia asupra existenţei noastre, iar un proverb chinez spune: “Eşti ceea ce gândeşti”
Gândirea pozitivă face ca lumea în care trăiesti să devină pozitivă. Dacă gândesti pozitiv, nu poţi fi negativ pentru că gândind pozitiv devii acea pozitivitate. Luându-te ca punct de referinţă, tu devii centrul. Retrage-ţi toate simţurile şi lumea din jurul tău va dispărea. Închide ochii şi totul se întunecă. Asta este ceea ce experimentezi. Asta devine obiectul cunoaşterii tale, restul sunt presupuneri. Pentru o fiinţă stresată, lumea devine un pericol, pentru un om trist întreg universul este jalnic. Unii sunt deprimaţi că universul în care trăiesc a fost creat aşa tocmai prin modul lor de a gândi. Cât de minunată devine viaţa  pentru acela care gândeşte pozitiv! El vede în fiecare clipă o nouă modalitate de a experimenta bucuria, savoarea sublimă a miracolului. În natură el înfloreşte cu fiecare floare. O fiinţă pozitivă îşi face chiar şi din probleme un prilej de bucurie. Mahatma Ghandi spunea adeseori: “Lumea este propria ta oglindire”.
Propriul destin poate fi schimbat gândind pozitiv. Iată ce spunea un mare maestru indian Swuami Shivananda: “Omul seamănă un gând şi culege o acţiune, Omul seamănă o acţiune şi culege un obicei, El seamănă un obicei şi culege un caracter, Semănând un caracter, el culege un destin”.
Cunoscând acest mecanism, poţi înţelege mult mai uşor de ce nefericirea este o stare care pătrunde în toate acţiunile celui care o generează sau o întreţine prin gânduri. Se spune despre unii oameni că atrag ghinionul orice ar face. E pură întâmplare? Dar dacă priveşti mai atent vei putea observa că aceşti oameni au un comportament preponderent negativist. În prezenţa unui om care se crede învins nu te poţi simţi în siguranţă. Oricât ar pierde, prin atitudinea de învingător şi plin de încredere omul poate oricând să reuşească. În acest sens Mircea Eliade scria: “Nu sunt pierdute decât acele bătălii care nu s-au dat niciodată”, lasând să se înţeleagă că în acţiune nu există câştig sau pierdere ci doar experienţă, cunoaştere, ceea ce înseamnă deja un mare câştig.

 

Marea putere a gândului ne poate vindeca bolile şi astfel, ne face fericiţi din nou, plini de viaţă şi de forţă. Puterea vindecătoare infinită îşi are rădăcinile în subconştientul nostru, al oamenilor.
Schimbându-ne radical modul de a gândi, ne vom influenţa benefic drumul vieţii. Gândurile noastre sunt active şi constituie seminţele pe care le-am plantat. Subconştientul nu este interesat dacă gândurile noastre sunt bune sau rele, ci pur şi simplu răspunde în deplină conformitate cu natura acestor gânduri. El nu ne va contrazice niciodată, ci va accepta mereu ceea ce afirmăm în mod conştient. Prin urmare, trebuie sa fim decişi să alegem viaţa, sănătatea şi iubirea.

 

Gândurile noastre creează mediul înconjurător şi lumea noastră. Dacă avem gânduri sănătoase, ne putem păstra sănătatea. Dacă întreţinem gânduri de boală, nu vom avea niciodată o sănătate bună şi nici frumuseţe şi armonie. Nu trebuie să uităm: corpul este produsul minţii şi mintea noastră  îl controlează. Dacă ne menţinem pe poziţia gândurilor viguroase, la fel ne va fi corpul. Gândurile de iubire, pace, mulţumire, puritate, perfecţiune,  promovează o sănătate radioasă. Dacă există o stare depresivă în minte, nici corpul nu poate funcţiona corect. Sănătatea mentală este mai importantă decât cea fizică.

 

Când vom reuşi să intrăm în atmosfera mentală pozitivă, tiparele vechii gândiri se vor aranja, iar structura moleculară a organismului se va modifica, conform noii stări, în consecinţă. Factorul hotărâtor în vindecare, este percepţia individuală reflectată în gândurile pozitive.

 

 

 

 

 

Psih. Simona Nanu