Prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci din flora spontană
 
 
 
 
Ciupercile din flora spontană se găsesc din abundenţă în păduri şi pe pajisti, de la sfârşitul primăverii şi până toamna şi este suficient să te scoli dimineaţa devreme şi să porneşti la drum ca să-ţi procuri gratis un aliment gustos şi aromat, ce poate fi chiar şi conservat pentru iarnă.
Este cunoscut însă, faptul că există diferite specii toxice, chiar mortale.Uneori şi cele mai bune pentru consum, pot da  simptome toxice. În acest sens trebuie amintit că ingerarea unor cantităţi prea mari de ciuperci, inclusiv din cele preferate, poate provoca tulburări gastro-intestinale, uneori violente, care din fericire se rezolvă în scurt timp.
Sunt cunoscute cauzele de intoleranţă individuală la ciuperci de câmp: hribi, bureţi etc. care se manifestă ca deranjamente stomacale însoţite de cele mai multe ori de erupţii cutanate pruriginoase asemănatoare urticariei.
Există numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude au un oarecare grad de toxicitate, însă după prelucrare termică îşi pierd proprietăţile toxice. Printre ciupercile care trebuie fierte amintim: ghebele, zbârciogii, hribul mistreţului, cenuşăreasa etc.
Precizăm că în anumite condiţii chiar şi ciupercile comestibile pot deveni toxice şi anume:
Când sunt vechi, au aspect alterat, conţin diferiţi compuşi de putrefacţie cum ar fi: acizi, amoniac, fenoli şi derivaţii lor, produşi azotaţi
Când sunt contaminate cu diferite microorganisme, pesticide (insecticide, fungicide, ierbicide), metale grele (ciuperci culese din apropierea autostrăzilor şi parcărilor) sau cu substanţe radioactive.
Când sunt consumate concomitent cu alcoolul (unele ciuperci din genul Coprinus).
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consummate şi apar la minim15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestie (zile).
Intoxicaţiile la care simptomele apar în minim 15 minute pâna la maxim 3 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
Intoxicaţiile la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie.
În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală.
În cazul apariţiei unora din aceste semne ale intoxicaţiilor cu ciuperci este necesară prezentarea de urgenţă la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau la Serviciul de Ambulanţă.
Pentru prevenirea intoxicatţiilor cu ciuperci se recomandă numai consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la culegători amatori. Nu se recomandă culesul ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni etc.)
 
 
 
gombák
DIRECTOR EXECUTIV ADJUNCT
SĂNĂTATE PUBLICĂ
 
Dr. Csiki Iren Zsuzsanna