2022. Revista Nature – Cei 10 care au schimbat fața științei în 2021

Un cercetător Omicron, un explorator marțian, un pionier al eticii A.I. Trei dintre cei 10 mari cecetători aleși de Nature, care au făcut posibile extraordinarele povești ale științei lui 2021. Lor le datorăm descoperiri uimitoare, care au atras atenția asupra unor probleme cruciale. Vi-i prezint în câteva cuvinte – îi puteți găsi ușor pe cei pe care vreți să-i cunoașteți mai bine. Deocamdată bucurați-vă că mai există și asemenea oameni, pe lângă cei, încă mult prea mulți, care se …răsfață în ambiguitatea agresivă și comentariile inculte pe care încearcă să le ascundă în anonimitatea insultătoare a Internetului…

Winnie Byanyima: războinicul vaccinului. Lider ONU, care a știut că pentru vaccinarea echitabilă trebuie să lupți. WBcaută să se asigure că roadele științei schimbă vieți: „Fără decizii politice de reducere a inegalitățiinu putem ajunge nicăieri”.

Friederike Otto: Detectivul meteo – canicule, inundații și secete. Cât de mare este vina omului? Dacă este…

Timnit Gebru: Pionier în etica A.I. A fondat un institut independent care pune întrebări privind etica tehnologiei.

Tulio de Oliveira: Un „tracker”. Bioinformaticianul sudafrican care a contribuit la identificarea variantelor de SARS-CoV-2 și a anunțat detectarea Omicron în probe din Sud-Africa, Botswana și Hong Kong.

John Jumper: Prezicătorul proteinelor. Cu echipa sa A.I. de la DeepMind, Londra, a pus la punct o tehnică de determinare a structurii proteinelor la fel de simplu …ca într-o simplă căutare pe Web.

Victoria Tauli-Corpuz: apărătoarea indigenilor. O fostă revoluționară. A ajutat popoarele indigene să obțină recunoaștere internațională pentru protejarea biodiversității și a climei.

Guillaume Cabanac: un detectiv printre înșelătorii. Un informatician care a arătat că expresii stranii ca „stare subterană înfiorătoare; malignitate la sân; forță orientată spre Soare” nu fac parte din vreun roman, ci sunt doar traduceri ciudate, extrase din literatura de specialitate, a unor termeni științifici: „colonie de furnici, cancer de sân, energie solară”…

Meghan Kall: comunicator COVID. Epidemiolog guvernamental, ea s-a opus normelor de scris pe Twitter pentru explicații privind datele despre coronavirus din UK. În după-amiaza zilei de 8 ianuarie, MK tocmai defintivase un document de informare tehnică despre o răspândire îngrijorătoare a SARS-CoV-2. în S.E.-ul Angliei. Dar, după 30 min. după publicarea raportului, ea a încercat ceva nou: a postat un thread pe Twitter care dezvăluie punctele cheie. MK a sesizat neliniște și confuzie în legătură cu variantele de coronavirus online și a vrut să explice public ce au arătat datele guvernamentale. Ea nu a cerut permisiunea șefilor ei de la Public Health England (PHE) – o agenție însărcinată să răspundă la amenințările pentru sănătate. Și așa și-a creat rapid un public al ei. Cercetătorii din UK, un filozof american și un programator argentinian au intervenit și ei cu întrebări. A fost prima dintr-o serie de explicații accesibile și rapide de la Kall despre zeci de briefing-uri despre coronavirus ale agenției. Prin tweet-urile ei – pregătite și postate în cadrulfuncției sale de zi cu zi – ea a devenit o față umană pentru o echipă guvernamentală care a oferit multe răspunsuri rapide la întrebările arzătoare despre COVID-19 în 2021.

Janet Woodcock: șefa medicamentelor. Acest administrator de carieră a condus principala agenție de medicamente din SUA printr-un an plin de provocări. La doar câteva zile după ce Joe Biden a devenit președinte al SUA în ianuarie, el a numit-o pe Janet Woodcock în funcția de comisar interimar al FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente)… Au venit valuri de reacții, și pro, și contra și evident o dezbatere care a continuat pe tot timpul tumultosului an 2021.

Dar în 2022?
Tot revista Nature ne recomandă să urmărim cinci personalități și cercetările lor…

Chikwe Ihekweazu: Hub-ul OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru Informații privind Pandemiile și Epidemiile. Este epidemiolog și va conduce centrul de supraveghere și colectă date despre pandemia COVID-19 și alte focare.

Jane Rigby : astrofizician la NASA Goddard Space Flight Center, „Project Scientist”(cercetător angajat pe o perioadă limitată, pentru a contribui cu competențe de nivel înalt la programe specifice de cercetare) pentru operații la Telescopul Spațial „James Webb”,coordonator al descoperirilor ce vor fi făcute.
Love Dalén Muzeul Suedez de Istorie Naturală. Este geneticianul care a secvențiat cel mai vechi ADN înregistrat (peste 1,65 milioane de ani), de la un mamut – și acum continuă căutarea altor relicve genetice.

Xie Zhenhua: trimis special al Chinei pentru modificări climatice. El va avea un rol central în tratativele în curs de desfășurare privind consolidarea eforturilor internaționale care vizează combaterea schimbărilor climatice.

Graziano Venanzoni : Italian National Institute for Nuclear Physics. Este co-purtător de cuvânt al experimentului Muon g-2 (Fermilab, Chicago). Scopul lor este de a furniza dovezi puternice privind discrepanțele între rezultatele experimentale și Modelul Standard al Fizicii Particulelor, deschizând astfel drumul către Noua Fizică…

Mă voi întoarce în încheiere tot la Meaghan Kall, angajat al Guvernului britanic, lăsându-vă cu vorbele ei. Și dorindu-vă să aveți un an MULT mai bun decât cel care a trecut, un an în care să luați deciziile care credeți că vi se potrivesc cel mai bine. Cum spune ea, bazându-vă pe informații de încredere. Și așa veți avea normalitatea pe care v-o doriți. Altfel…

Prof. dr. Andrei Dorobanțu, fizician