A cukorbetegség minden családot érinthet! Ön észreveszi a figyelmeztető jeleket?

A cukorbetegek világnapját először 1991-ben rendezték meg november 14-én. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.
A cukorbetegség (diabetes mellitus) egy olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. Osztályozása az okok függvényében történik.
Az 1-es típusú cukorbetegségre a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek pusztulása a jellemző, ennek következtében nincs inzulintermelés, ezért kapta korábban az inzulinfüggő (dependens) diabetes mellitus (IDDM) elnevezést. Inzulin hiányában a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik és beavatkozás hiányában ketoacidótikus kóma, végül halál következik be. A kórkép klasszikus klinikai tünetekkel, zömében a 35 éves életkor előtt jelenik meg, de az életkor alapján önmagában nem lehet a diabetes típusát megállapítani.
A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája, amelyet az inzulinelválasztás és az inzulinhatás károsodása jellemez, például a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) túlsúlyos egyéneknél, a zsírszövet felszaporodása következtében. Típusos esetben klasszikus tünetek nélkül, elhízáshoz társulóan, 35 évnél idősebb életkorban jelenik meg (korábbi nómenklatúra: NIDDM – nem inzulinfüggő diabetes mellitus).
Ezenkívül ismertek ritkább cukorbetegség formák is, mint a béta-sejt-működés genetikai zavarai („maturity-onset diabetes of the young”, MODY), a hasnyálmirigy állományának megbetegedéseihez társuló formák, gyógyszerek és kémiai anyagok kiváltotta, fertőzésekhez társuló formák, vagy a gesztációs diabetes , amikor a szénhidrátanyagcsere-zavar első ízben a terhesség során kezdődik, vagy derül ki.
A cukorbetegség tünetei lehetnek: állandó szomjúságérzés, fokozott vizeletürítés, szájszárazság, fertőzésre fogékonyság, bőrviszketés, látásromlás, éjszakai lábikragörcs, kéz- és lábzsibbadás, hajlatokban bőrproblémák, gyakori, visszatérő nőgyógyászati illetve urológiai fertőzések, gombás fertőzések.
A fenti tünetek esetén mindenképpen gondoljon cukorbetegség lehetőségére, a diagnózis laborvizsgálatból gyorsan és egyszerűen felállítható.
Hasonlóan ismernünk kell a cukorbetegég kialakulására hajlamosító tényezőket, ezek fennállása esetén szűrővizsgálatok elvégzése szükséges a korai diagnózis felállítására. Családtagjaink buzdítása a szűrővizsgálatokon való részvételre igen fontos.
Cukorbetegségre hajlamosító tényezők: elhízás, családban egyenesági rokonok között cukorbetegség előfordulása, dohányzás, mozgásszegény életmód, terhességi cukorbetegség a kórelőzményben.
Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzéséért?
Az 1-es típusú cukorbetegséget kapcsolatba hozták a szervezet védekező rendszerét megzavaró környezeti tényezőkkel, mint például bizonyos vírusfertőzések (mumpsz, a magzati életben elszenvedett rózsahimlő-fertőzés, Coxsackie B vírusinfekció), illetve a korai tehéntejes táplálással. A mumpsz és a rózsahimlő ellen védőoltás áll rendelkezésünkre, éljünk a lehetőséggel, valamint egyéves korig a tehéntejes táplálás kerülendő, az anyatejes táplálás javasolt minél tovább.
A 2-es típusú cukorbetegség megelőzését nagyon egyszerűen, röviden összefoglalhatjuk: éljünk aktívabb életet, együnk egészségesebb ételeket és szabaduljunk meg a túlsúlytól (vagy legalább néhány felesleges kilótól). A fogyás érdekében a túlsúlyos egyén heti 2-3 alkalommal sétáljon, kocogjon, biciklizzen, ússzon (ki mit szeret) 15–20 percet, ha az erőnlét javul, akkor a testmozgás időtartama 30–40 percre kitolható. Fontos, hogy a mozgás rendszeres legyen! Az elhízás elleni küzdelem másik fontos eszköze a diéta, amelynek összeállításában kérjük szakember segítségét. Ha az elfogyasztott napi kalóriamennyiség kevesebb, mint a szervezet igénye, akkor hosszabb távon a fogyás garantálható. Heti 0,5–1 kg testsúlycsökkenés elegendő. A finomított szénhidrátoknak, a rengeteg zsírnak és a túl sok felesleges kalóriának, valamint a rostokban és mikrotápanyagokban szegény ételeknek egyaránt szerepe van abban, hogy elhízzunk, és így előbb-utóbb kialakuljon nálunk a cukorbetegség. A megelőzéshez tehát az általános elveket érdemes követnünk: együnk kevesebb cukrot, finomított szénhidrátot (például fehér lisztet, cukrászterméket) és zsírdús ételeket. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Igyunk több folyadékot, de a cukros üdítőket mellőzzük, az elfogyasztott alkohol mennyiségét pedig csökkentsük.
A 2018-2019 éves kampány célja, hogy felhívja figyelmünket arra, hogy a diabétesz mindannyiunk családjában előfordulhat és a család szerepe a cukorbetegég megelőzésében, kezelésében, gondozásában, betegoktatásban kiemelt jelentőségű. Az életmódváltásban a rendszeres testmozgás, és a csökkentett szénhidrát és kalória tartalmú diéta elsajátításában és betartásában a hozzátartozók segítése és támogatása szükséges. Ha a közös cél érdekében a családtagok együttesen lépnek fel, az életmódváltás sikere garantált. A diéta összeállítása leginkább a háziasszonyok dolga, ezért fontos a társ, a szülő vagy a gyermek támogatása, ízletes, de egészséges ételek bevezetése a család étrendjébe.
Több mint 245 millió ember szenved cukorbetegségben szerte a világon. Figyeljünk egymásra!

Egészségnevelési Iroda, Hargita Megye Egészségügyi Igazgatósága

Add Comment