A cukorbetegség minden családot érinthet! Ön észreveszi a figyelmeztető jeleket?

A cukorbetegek világnapját először 1991-ben rendezték meg november 14-én. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.
A cukorbetegség (diabetes mellitus) egy olyan anyagcsere betegség, mely a cukor túlzott felhalmozódását eredményezi a vérben. Osztályozása az okok függvényében történik.
Az 1-es típusú cukorbetegségre a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek pusztulása a jellemző, ennek következtében nincs inzulintermelés, ezért kapta korábban az inzulinfüggő (dependens) diabetes mellitus (IDDM) elnevezést. Inzulin hiányában a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik és beavatkozás hiányában ketoacidótikus kóma, végül halál következik be. A kórkép klasszikus klinikai tünetekkel, zömében a 35 éves életkor előtt jelenik meg, de az életkor alapján önmagában nem lehet a diabetes típusát megállapítani.
A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája, amelyet az inzulinelválasztás és az inzulinhatás károsodása jellemez, például a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) túlsúlyos egyéneknél, a zsírszövet felszaporodása következtében. Típusos esetben klasszikus tünetek nélkül, elhízáshoz társulóan, 35 évnél idősebb életkorban jelenik meg (korábbi nómenklatúra: NIDDM – nem inzulinfüggő diabetes mellitus).
Ezenkívül ismertek ritkább cukorbetegség formák is, mint a béta-sejt-működés genetikai zavarai („maturity-onset diabetes of the young”, MODY), a hasnyálmirigy állományának megbetegedéseihez társuló formák, gyógyszerek és kémiai anyagok kiváltotta, fertőzésekhez társuló formák, vagy a gesztációs diabetes , amikor a szénhidrátanyagcsere-zavar első ízben a terhesség során kezdődik, vagy derül ki.
A cukorbetegség tünetei lehetnek: állandó szomjúságérzés, fokozott vizeletürítés, szájszárazság, fertőzésre fogékonyság, bőrviszketés, látásromlás, éjszakai lábikragörcs, kéz- és lábzsibbadás, hajlatokban bőrproblémák, gyakori, visszatérő nőgyógyászati illetve urológiai fertőzések, gombás fertőzések.
A fenti tünetek esetén mindenképpen gondoljon cukorbetegség lehetőségére, a diagnózis laborvizsgálatból gyorsan és egyszerűen felállítható.
Hasonlóan ismernünk kell a cukorbetegég kialakulására hajlamosító tényezőket, ezek fennállása esetén szűrővizsgálatok elvégzése szükséges a korai diagnózis felállítására. Családtagjaink buzdítása a szűrővizsgálatokon való részvételre igen fontos.
Cukorbetegségre hajlamosító tényezők: elhízás, családban egyenesági rokonok között cukorbetegség előfordulása, dohányzás, mozgásszegény életmód, terhességi cukorbetegség a kórelőzményben.
Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzéséért?
Az 1-es típusú cukorbetegséget kapcsolatba hozták a szervezet védekező rendszerét megzavaró környezeti tényezőkkel, mint például bizonyos vírusfertőzések (mumpsz, a magzati életben elszenvedett rózsahimlő-fertőzés, Coxsackie B vírusinfekció), illetve a korai tehéntejes táplálással. A mumpsz és a rózsahimlő ellen védőoltás áll rendelkezésünkre, éljünk a lehetőséggel, valamint egyéves korig a tehéntejes táplálás kerülendő, az anyatejes táplálás javasolt minél tovább.
A 2-es típusú cukorbetegség megelőzését nagyon egyszerűen, röviden összefoglalhatjuk: éljünk aktívabb életet, együnk egészségesebb ételeket és szabaduljunk meg a túlsúlytól (vagy legalább néhány felesleges kilótól). A fogyás érdekében a túlsúlyos egyén heti 2-3 alkalommal sétáljon, kocogjon, biciklizzen, ússzon (ki mit szeret) 15–20 percet, ha az erőnlét javul, akkor a testmozgás időtartama 30–40 percre kitolható. Fontos, hogy a mozgás rendszeres legyen! Az elhízás elleni küzdelem másik fontos eszköze a diéta, amelynek összeállításában kérjük szakember segítségét. Ha az elfogyasztott napi kalóriamennyiség kevesebb, mint a szervezet igénye, akkor hosszabb távon a fogyás garantálható. Heti 0,5–1 kg testsúlycsökkenés elegendő. A finomított szénhidrátoknak, a rengeteg zsírnak és a túl sok felesleges kalóriának, valamint a rostokban és mikrotápanyagokban szegény ételeknek egyaránt szerepe van abban, hogy elhízzunk, és így előbb-utóbb kialakuljon nálunk a cukorbetegség. A megelőzéshez tehát az általános elveket érdemes követnünk: együnk kevesebb cukrot, finomított szénhidrátot (például fehér lisztet, cukrászterméket) és zsírdús ételeket. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Igyunk több folyadékot, de a cukros üdítőket mellőzzük, az elfogyasztott alkohol mennyiségét pedig csökkentsük.
A 2018-2019 éves kampány célja, hogy felhívja figyelmünket arra, hogy a diabétesz mindannyiunk családjában előfordulhat és a család szerepe a cukorbetegég megelőzésében, kezelésében, gondozásában, betegoktatásban kiemelt jelentőségű. Az életmódváltásban a rendszeres testmozgás, és a csökkentett szénhidrát és kalória tartalmú diéta elsajátításában és betartásában a hozzátartozók segítése és támogatása szükséges. Ha a közös cél érdekében a családtagok együttesen lépnek fel, az életmódváltás sikere garantált. A diéta összeállítása leginkább a háziasszonyok dolga, ezért fontos a társ, a szülő vagy a gyermek támogatása, ízletes, de egészséges ételek bevezetése a család étrendjébe.
Több mint 245 millió ember szenved cukorbetegségben szerte a világon. Figyeljünk egymásra!

Egészségnevelési Iroda, Hargita Megye Egészségügyi Igazgatósága

One comment
  1. Nice post. I be taught one thing tougher on totally different blogs everyday. It will all the time be stimulating to learn content from other writers and follow somewhat one thing from their store. I’d favor to make use of some with the content material on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link on your net blog. Thanks for sharing.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.