Asalt asupra cancerului

12 ianuarie. În ultimul său mesaj privind starea națiunii, Președintele Obama a inclus ceea ce a fost caracterizat drept un „plan aspirațional”, vindecarea cancerului. Nu s-a anunțat un termen, nici etape ale proiectului, dar s-a anunțat că respon-sabilitatea, „controlul misiunii”, au fost încredințate Vice-președintelui Joe Biden (care și-a pierdut anul trecut fiul în urma unui cancer cerebral). Cu suplimentare de $264 de milioane a bugetului guvernamental pentru acest proiect, perspectivele financiare sunt bune. Dar… problemele în pregătirea și declanșarea atacului împotriva cancerului se pare că nu sunt doar cele financiare. James Allison (U. Texas, câștigător al Premiul Lasker 2015-unul dintre „Nobelurile americane”!): „Vindecarea este încă departe”, chiar dacă prespectivele în cazul unor anumite tipuri de cancer sunt foarte bune, cum este cazul melanomei-cancerul pielii.

Baza optimismului: ceea ce s-a câștigat în ultimul timp se datorează utilizării propriului sistem imunitar al pacientului. Problema este că aceasta nu funcționează la toate tipurile de tumori. La unele cancere (mai ales cele în care abundă mutațiile – plămâni, melanomă), care creează ținte abordabile pentru atacul imunitar, altele (cancerul de prostată sau cel pancreatic) sunt mai… rezistente. Mai mult, chiar dacă la peste jumătate din cancere se folosește o anumită formă de imunoterapie, se pare că încă nu înțelegem cum trebuie cum am putea aplica asemenea tratamente pe scară mare. Allison merge până la a spune că „nici nu știu dacă o anumită proporție din acest tip de tumori vor putea fi vreodată vindecate”.

În schimb, Monica Bertagnolli, șeful diviziei de chirurgie oncologică, spitalul Brigham pentru femei, focalizat pe experimentarea de noi terapii spune că a fost entuzias-mată că Președintele Obama a folosit în discursul său cuvântul „vindecare”. Dar și ea crede că tratamentele vor fi dificil de aplicat și se întreabă dacă va avea succes la unele cancere. Pentru că marea problemă, cea mai dificilă poate cu care ne confruntăm, este că de fapt cancerul nu este o singură boală – „este mai multe boli”! Fiecare dintre ele cu specificul său și nevoia de tehnici adaptate la ea. Dar, spune ea, a se asigura că nu are loc un impact negativ asupra vieții pa-cientului și definirea aspirațiilor medicilor poate da întregului efort impulsul necesar pentru a-și atinge scopul și chiar de a-l depăși.

Vindecare? Deși deseori, se vorbește despre remisia cancerului, persistă teama că într-o zi acesta va reapărea. Și totuși, Allison: „dacă nu există dovadă clară că o anumită persoană are totuși cancer și aceasta se află în remisie de 10 ani, se poate spune fără rezervă că „ea este vindecată.” Și totuși, cu toate progresele, în SUA și în majoritatea țărilor europene (inclusiv noi) cancerul rămâne pe locul doi printre cauzele de deces (la mare distanță după maladiile cardiace plus cele circulatorii).

Și atunci? De mai multe ori s-a vorbit despre necesitatea unei abordări diferite. De încercat… „altceva”. Într-un articol din 15 ianuarie, CERN Courier relatează despre ENLIGHT (Rețeaua Europeană pentru Hadronterapia cu Ioni Ușori) – o rețea a cărei principală preocupare este lupta împotriva cancerului. Mijlocul folosit este tocmai acel „altceva” despre care vorbeam: hadronterapia. Folosirea fasciculelor de protoni și alți ioni (ușori) pentru tratarea cancerului. O tehnologie de vârf – un mare proiect multi-disciplinar și transnațional. (Hadronii reprezintă familia de particule elementare care, asemenea componenților nucleului atomic, protonii și neutronii interacționează prin intermediul forței tari, cea mai intensă dintre cele patru forțe fundamentale ale Naturii, cea care asigură stabilitatea nucleului atomic și deci a lumii în care trăim).

Primele unități de tratament cu protoni au fost construite în anii 1990 (cu o creștere exponențială în ultimii 10 ani!). De atunci tehnica a progresat în întreaga lume și numărul pacienților a crescut accelerat. Exploatarea totală a hadronterapiei necesită însă colaborarea și dedicația unei mari echipe: fizicieni și medici, radiobiologiști, ingineri, IT-iști dar și participarea universităților, institutelor de cercetare și a unor parteneri industriali. Așa s-a născut acum 13 ani ENLIGHT. Rețeaua de care era nevoie ca un catalizator pentru eforturile din Europa și restul lumii. Cum s-a arătat și la cea mai recentă reuniune (septembrie 2015, Cracovia), cheia succesului este funcționarea rețelei!

Viitorul? În timp ce noua tehnologie trebuie să-și continue dezvoltarea pentru a optimiza tratamentul și a asigura un bun raport calitate-preț, hadronterapia trece acum în mâinile industriei. Marele pas înainte îl vor reprezenta echipamentele „de cameră”. Așa cum ecografiile, de ex., nu presupun săli medicale de mari dimensiuni, tot la fel hadronterapia va ajunge destul de curând la stadiul în care instalațiile vor putea fi construite (cu respectarea unor condiții minime necesare, datorite specificului echipa-mentului) direct în spitale – și nu doar cele mari, ci chiar și spitalelele sau centrele medicale mici. Revoluția o vor aduce fără îndoială acceleratorii de particule „table top” (o revoluție similară cu ceea ce a însemnat apariția laptop-urilor!). De asemenea, pe lângă progresul tehnologic continuu, o preocupare centrală va trebui să o reprezinte pregătirea personalului: membrii echipei vor trebui să fie în același timp experți de înaltă clasă în propriul domeniu medical dar și familiarizați cu toate aspectele cu adevărat multidisciplinare ale hadronterapiei.

Prof. Dr. Andrei Dorobanțu, fizician

Add Comment