Az Alzheimer-kór

A demencia egyik legismertebb típusa az Alzheimer-kór, a központi idegrendszer betegsége, a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, elbutulással, majd gyors biológiai leépüléssel jár. A kórt a bajor Alois Alzheimer orvosról nevezték el, aki elsőként írta le a múlt század elején. A becslések szerint a Földön mintegy 26 millióan szenvednek e kórban. Idősebb korában Alzheimer-kórban szenvedett többek közt Winston Churchill, Ronald Reagan, Frank Sinatra, Charles Bronson és Puskás Ferenc is.

A kór eredete nem teljesen tisztázott és a genetikai öröklődés csak bizonyos fokig áll fenn, bárkit – nemtől, iskolázottságtól függetlenül – megtámadhat a betegség, gyakrabban fordul elő a nőknél.

A korai tünetek: visszahúzódás, szomorúság, érdeklődés elvesztése, sokszor félrevezetik a környezetet, hiszen az időseket sok változás éri és ennek is betudhatjuk a rosszkedvet. Figyeljünk oda jobban ezekre, mert sokkal előbb jelentkezhetnek, mint a feledékenység. Később bizonyos tevékenységek zavara, például a telefon vagy a közlekedési eszközök használatára való képtelenség, a gyógyszerszedés összevisszasága, az ötletszerű, indokolatlan bevásárlások, étkezés kihagyása (rendszertelensége), napi rutin elmaradása (régi bevett szokások), rendetlen, hiányos öltözködés, eltéved a beteg az ismert útvonalon stb. figyelmeztethetik a családtagokat. A mindennapi tennivalók elfelejtése idővel a teljes magatehetetlenségig fokozódhat, a beteg végül már a legközelebbi hozzátartozókat, sőt saját tükörképét sem ismeri fel.

Speciális megelőzési technika nincs, de az tény, hogy a szellemileg és fizikailag aktív életvitel, a tanulás segíthet. Eddigi ismereteink szerint a betegség csak fékezhető, de nem gyógyítható, ezért a hangsúly a korai felismerésen van, mert kezeléssel lassítható a kóros folyamat. Vizsgálatért családorvoshoz, majd pszichiáter vagy ideggyógyász (neurológus) szakorvoshoz érdemes fordulni, a beszélgetésnél viszont fontos, hogy ott legyen egy hozzátartozó is, mert sokszor a beteg nem tudja leírni vagy nem emlékszik a tüneteire.

Az Alzheimer-kóros betegeket és ozzátartozóikat támogató megmozdulás, az „Alzheimer Café” ötlete Hollandiából indult és terjedt el világszerte annak érdekében, hogy megfékezzék a megbélyegzést, elősegítsék a betegek társadalmi elfogadását. Gyergyószentmiklóson, a Szent Erzsébet Öregotthonban 2018 novemberétől rendszeresen, minden hónap utolsó szerdáján, délután 17 órától megszervezik a találkozót, amelyen a demens betegek és a közvetve érintettek beszélhetnek problémáikról, tanácsot kérhetnek szakemberektől és jobban megismerhetik a kór sajátosságait, ami sokat segíthet, hiszen a betegek és környezetük számára minden nap egy küzdelem. A rendezvényre a szervezők minden érintettet szeretettel várnak!

Mivel a demenciával élők száma drasztikusan növekszik, a betegség miatti stigmatizáció és hátrányos megkülönböztetés csökkentése érdekében fontos:

  1. Össztársadalmi szinten tudatosítani, hogy a demencia korai felismerése és a korai diagnózis életbevágó jelentőségű.
  2. Tudatosítani mindenkiben, hogy egészséges életmóddal, nagyobb eséllyel előzhető meg az idős korban kialakuló demencia.
  3. A demenciával kapcsolatos ismeretek bővítése és széleskörű terjesztése.
  4. A társadalom felkészítése a demencia, illetve a demenciával élők elfogadására.
  5. Küzdeni a megbélyegzés és a betegséget körülvevő előítéletek ellen.
  6. A demenciával kapcsolatos tévhitek megdöntése, minthogy a demencia az öregedés szükségszerű következménye.

Egészségnevelési Iroda, Hargita Megye Egészségügyi Igazgatósága

Add Comment