Capitala „genetică” a Europei ?

Analiza datelor genomice de la 51 de Eurasieni de acum 7.000 – 45.000 de ani publicată recent în celebra revistă Nature de Dr. David Reich, Harvard Medical School ne arată două modificări majore ale populațiilor preistorice de pe continentul nostru spre finalul ultimei Ere Glaciare, acum aprox. 19.000 de ani. Atunci, ghețarii încep să dispară și oamenii preistorici revin în Europa de Nord. Ei își au ascendența într-un grup pe care îl indică destul de clar analizele ADN. Acest grup, care a trăit acum 35.000 de ani în zona Belgiei, a contribuit direct la originea europenilor zilelor noastre, motiv pentru care cercetătorii îi numesc pe membrii lui „founding fathers” – părinții fondatori ai Europei…

Când a început ultima Eră Glaciară, acum aprox.110.000 de ani, strămoșul nostru H. Sapiens era izolat în Africa. Spre sfârșit, care a avut loc acum 12.000 de ani, el începuse să se răspândească în Europa, Asia și Australia. În Europa, odată cu retragerea ghețarilor, începea repopularea. Ceea ce și-au propus David Reich și echipa sa în studiul lor recent publicat a fost să înțeleagă cum s-a desfășurat această repopulare.

Importanța noului studiu este legată de faptul că dacă până acum se folosiseră date din doar patru probe de europeni de acum 45.000-7.000 de ani, acum au fost analizate date de la 45 de genomuri din aceeași perioadă. A fost ca și cum s-ar fi trecut de la fotografii la un adevărat film. Și, spune Reich, ceea ce se poate vedea este o istorie la fel de complicată și agitată și cu schimbări la fel de drama-tice ca în vremurile noastre.

Astfel, conform noilor date genetice, totul a pornit acum 37.000 de ani cu un grup „fondator” care trăia în zona de NV a Europei, mai precis în ceea ce este Belgia de astăzi. „Fondatorii” făceau parte din așa numita Cultură Aurignaciană (de la Aurignac, oraș în Hautte Garonne, în Sud Vestul Franței), înlocuită apoi de membri ai unei alte culturi, cea Gravettiană (site-ul La Gravette se află în Dordogne, tot în Sud Vestul Franței, între Valea Loarei și Pirinei) sosiți în Europa acum aproximativ 33.000 de ani. Aurignacienii revin însă acum 19.000 de ani, își reiau expansiunea pe continent și continuă repopularea Europei.

Un alt eveniment notabil are însă loc doar 5.000 de ani mai târziu, când acest „curent de Sud Vest” este înlocuit de un nou curent, venind din Sud Est. David Reich: „Vedem cum genetici extrem de diferiți se răspândesc prin Europa, înlăturând oamenii din Sud Vest pe care îi găsiseră acolo. Și noua populație a rezistat câteva mii bune de ani, până când în zonă ajunge agricultura.”

Acum 45.000 de ani, „invazia” omului modern în Europa este asociată și cu interacția cu populația Neander-thal. La populațiile preistorice întâlnim gene de Neanderthal în proporție de până la 6%, adică de trei ori mai mult decât valorile actuale. Observând că „ADN-ul de Neanderthal este ușor toxic pentru oamenii moderni (moștenirea Neanderthal ne aduce de ex. un risc ușor
crescut de atacuri de cord, depresie și chiar afecțiuni dermatologice)” David Reich subliniază și un alt rezultat interesant al acestui studiu, care „furnizează dovezi că selecția naturală este cea care elimină Neanderthalii ca aflându-se la originea noastră”.
***
Acum peste 20 de ani au început lucrări arheologice la situl paleolitic din Poiana Cireșului, în zona Piatra Neamț. Acolo, o echipă de cercetători din Târgoviște, condusă de Prof. Marin Cârciumaru, a descoperit acum trei ani, în 2013, un pandantiv de piatră vechi de 20.000 de ani, cu superbe elemente decorative.

Nu era prima descoperire făcută în acest loc, dar de data aceasta ea avea o impor-tanță cu totul deosebită, completând setul de date care confirmă existența culturii Gravettiene în România. Poiana Cireșului se impune astfel, după părerea cercetătorilor, drept cel mai important sit Sud-Est european datând din Paleoliticul Superior. Adică, dacă recitim concluziile Profesorului David Reich, din zona de unde au pornit cei ce aveau să devină „părinții fondatori” ai Europei zilelor noastre…

Prof. Dr. Andrei Dorobanțu – Fizician

Add Comment