Câteva generalități despre tulburările de personalitate

Una dintre confruntările de opinii, pe tema recunoașterii actuale a tulburărilor psihice și comportamentale, pornește și de la faptul că diagnosticul de tulburare de personalitate nu se stabilește în mod fidel, conform posibilei lui identificări în populația generală.

Și aceasta, cu toate că, în majoritatea studiilor epidemilogice, prevalența tulburării, de peste 10%, se apropie de aceea a depresiei, cea mai răspândită suferință psihică diagnosticabilă în prezent, la nivelul întregii omeniri. Pentru toate cele zece forme specifice ale tulburării de personalitate, cuprinse în DSM V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. Arlington, VA, American Psychiatric Association, 2013), s-a ajuns la o definiție generală, pe baza unor criterii comune. Potrivit acestei definiții, o tulburare de personalitate este un model (pattern) durabil de experiență interioară și de comportament care se abate semnificativ de la cerințele și normele culturii individului, acest model fiind omniprezent și inflexibil, din perioada de când a debutat în adolescență sau în prima parte a vârstei de adult.

Pe lângă modul constant în care acest pattern se manifestă de-a lungul vieții, din definirea tulburării mai face parte disconfortul psihic, resimțit de indivizii cu trăsături dizarmonice de personalitate, distresul și deficitul adaptativ. Tulburarea de personalitate, anterior clasificărilor actuale, a fost numită și psihopatie. Din încercările de a o descrie mai plastic, mai pe înțelesul tuturor, s-a sugerat că psihopatia ar putea fi identificată la acele persoane care ajung să sufere în urma experiențelor și neadaptărilor încercate, dar îi fac și pe alții să sufere, fără să învețe nimic din caracterul repetitiv al eșecului acțiunilor lor.

Tipurile de personalitate catalogate în ultimul manual american de diagnosticare statistică sunt prezentate, mai jos, cât mai succint:

  • tulburarea de personalitate paranoidă se caracterizează printr-un model de neîncredere și suspiciune în interacțiunile cu ceilalți, aceștia fiind interpretați ca răuvoitori și autori ai unor prejudicii care nu pot fi uitate sau iertate.
  • tulburarea de personalitate schizoidă este un model de detașare și retractilitate în relațiile sociale, pe fondul unui deficit accentuat de exprimare emoțională.
  • tulburarea de personalitate schizotipală corespunde unui tip de comportament excentric, asociat unor distorsiuni cognitive sau de percepție, impregnate de credințe de natură parapsihologică sau magică.
  • tulburarea de personalitate antisocială constă într-un model de nesocotință și de încălcare ale drepturilor altora.
  • tulburarea de personalitate borderline este un model de instabilitate în relațiile interpersonale și a imaginii de sine, cu un control afectiv perturbat și impulsivitate marcată.
  • tulburarea de personalitate histrionică presupune un comportament excesiv și demonstrativ centrat pe captarea atenției celorlalți, concomitent cu o toleranță minimă la frustrare.
  • tulburarea de personalitate narcisică include grandoarea, nevoia de admirație.
  • tulburarea de personalitate evitantă aduce pe prim plan inhibiția și evitarea socială, secundare sensibilității la posibile respingeri, ca o preventivă autoapărare la evaluări negative.
  • tulburarea de personalitate dependentă este diagnosticată în prezența unui model de comportament supus, augmentat de teama de abandon și de nevoia de a fi protejat.
  • tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă devine distinctivă atunci când există prea multe scrupule, perfecționism și o preocupare excesivă pentru detalii, reguli, verificări.

Schimbarea de personalitate din cauza unei alte afecțiuni este o tulburare de personalitate persistentă, considerată că se datorează unei boli somatice, ca în cazul leziunii lobului frontal. Dacă încercările de neutralizare a tulburărilor de personalitate păreau iluzorii în trecut, în zilele noastre, progresele psihiatriei și ale psihoterapiei caută să ofere o perspectivă mai optimista.

dr. Mihai Ardelean, medic primar psihiatru – Centrul de Sănătate Mintală Tg.-Mureş

Add Comment