O toamnă de excepţie

În organizarea Clubului Sportiv Universitar din Tg.-Mureş, în colaborare cu Clubul de Culturism Titanic, s-a desfăşurat Campionatul Naţional de Culturism, în 18 septembrie 2010, la sala de sport U.M.F. Tg.-Mureş. O sâmbătă de septembrie extraordinară atât din punct de vedere meteorologic cât şi al evenimentului în sine pentru culturiştii mureşeni, fiind o situaţie fără precedent pentru culturismul târgumureşean: S-au obţinut 6 medalii de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz.

Astfel, a fost o adevarată sărbătoare, rezultatul fiind cel mai bun al culturiştilor din Tg-Mureş de când se practică acest sport în zona noastră. Palecian Judith a obţinut 3 medalii de aur (una la categoria 55 kg, una la open feminin iar alta la categoria perechi); Szász Szabolcs a obţinut o medalie de aur la categoria 75 kg şi alta la categoria perechi (facând pereche cu Palecian Judith); Moldovan Ágoston József a obţinut o medalie de aur la categoria 90 kg; Asztalos Robert a obţinut o medalie de argint la categoria 70 kg; Dogaru Florin a obţinut o medalie de bronz la categoria 80 kg. Toţi aceşti sportivi sunt componenţii echipei de culturism al Clubului Sportiv Universitar Tg-Mureş.

Organizatorii competiţiei au depus eforturi deosebite pentru ca aceasta să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
Antrenor C.S.U. Dumitru Cheteleş

Și … o specializare de excepție

Începând cu anul universitar 2009-2010, în cadrul Universității de Medicină și Framacie din Tîrgu Mureș, în premieră națională, s-a înființat specializarea Educație fizică și sport, care urma înființării, în anul 2008, a specializării Balneofiziokinetoterapie și recuperare. Era pentru prima dată, când în România, o universitate de medicină înființa o astfel specializare. Aceasta era consecința strategiei UMF Tg. Mureș de a promova ideea de sănătate și prin mișcare. În planurile de învățâmânt ale celor două specializări noi figurează cultursimul și fitness-ul ca discipline de învățământ, adaptate educației fizice școlare și kinetoterapiei. Argumentația introducerii acestei discipline a avut la bază principii care sunt, oricând, aplicabile educației fizice școlare și programelor specifice kinetoterapiei: prelucrare și tonifiere analitică și selectivă a grupelor musculare, dezvoltarea fizică armonioasă a corpului uman, efectul sanogen al mișcării asupra organismului, dezvoltarea capacității anaerobe (culturism) și aerobe (fintness) a organismului etc. Sunt doar o parte din motivele pentru care acest sport are o extrem de largă arie de aplicabilitate, de la simpla întreținere până la nivelul culturismului și fitness-ului de performanță și mare performanță, devenind o pârghie majoră în lupta contracarării sedentarismului.


Lector univ.dr. Nicolae Neagu, președinte CSU Tg.Mureș