Iertarea “Cei slabi nu pot ierta niciodată. Iertarea aparține celor puternici.”

Doamna Sunny Sea Gold este o autoare de cărți de psihologie și sănătate în general. Celebra revistă „Scientific American” a inclus în numărul din luna noiembrie un articol al său despre iertare… Nu întâmplător, căci se apropie Cră-ciunul și un An Nou, care, de fiecare dată, vin cu încărcătura și atingerea lor de bunătate și iubire. De aceea chiar și foarte puțină iertare în plus este potrivită acum când ne pregătim de vacanțe.
Să ne gândim că, oriunde ne aflăm, am trecut prin perioade consumante emoțional, am aflat sau chiar am avut parte de violență, de atacuri teroriste, de alegeri politice, chiar dacă au avut loc prin alte părți, dar ne-au marcat. Și toate acestea au lăsat în urma lor suferință. Și atunci, și-a pus autoarea întrebarea, putem ajunge vreodată, dacă nu la vindecarea rănilor și a trau-melor, fizice și mai ales sufletești, cel puțin la reducerea efectului stress-ului prin care am trecut? Putem ajunge să iertăm?

Punctul de pornire al psihologiei este de a clarifica nu ce este, ci ceea ce NU este iertarea. Rezu-mând în câteva cuvinte, IERTAREA nu înseamnă să spui că ceea ce s-a întâmplat a fost OK și nici nu înseamnă să accepți persoana care ți-a greșit. De altceva este vorba: • să alegi să accepți că… ceea ce s-a întâmplat, s-a întâmplat; • să nu te gândești la ce s-ar fi putut întâmpla; • să lași lucrurile să treacă; • să ajungi chiar să poți iubi de la distanță; • să nu rămâi ancorat în trecut ci
să faci pasul în prezent. Incapacitatea noastră de a înțelege modul de gândire și chiar percepțiile altora, mai ales când este combinată cu refuzul oricărui efort de a o face, duc la furie, animozitate, deconectare emo-țională. La distrugerea comunicării. Iar aceasta ajunge să creeeze prăpastii. Iar iertarea este cea care poate construi punți peste aceste prăpastii. Durează mult timp, este adevărat, căci la început au fost șocul și furia.
Sentimentele noastre rănite – obstacolul final înainte de a ajunge să putem ierta. Dar, revenind la Dna Gold, iată, pe scurt cele patru învățăminte la care ea s-a oprit.

A ierta în primul rând pentru tine însuți.
Frederic Luskin (FL), directorul Stanford Forgiveness Project. Pe lângă faptele mărunte, de fiecare zi, pentru care ceri iertare și ți se dă, există evident și faptele grave, cu impact fatal la nivel de individ sau societate, fapte ale căror daune nu mai pot fi
„reparate”. De aceea „este impor-tant să realizezi că <iertarea este pentru tine și nu pentru altcineva >. Iertarea, prin reununțarea la toate sentimentele negative față de cineva care te-a rănit aduce beneficii ma-jore pentru sănătatea și starea de bine a persoanei care iartă!”

A căuta tot timpul empatie.
Everett Worthington (EW), psiholog. “Încercăm să-i facem pe oameni să privească lucrurile din punctul de vedere a persoanei care i-a rănit și să generăm empatie pentru ceea ce s-a întâmplat cu acea persoană”. Cum? Se poate folosi de exemplu vechea (și de mare succes!) terapie a dialogului… cu scaunul gol. Dacă îți poți amplifica empatia (sau chiar mila), adaugă Worthington, față de persoana care te-a rănit, emoțiile mai puțin negative vor reuși până la urmă să înceapă să marginalizeze o parte din durerea și furia pe care le simți.

A liniști reacțiile de tip luptă-sau-fugi.
FL: „Rănile și traumele vin deseori în valuri și, pe măsură ce le simți mai puternic, întregul tău corp intră într-un nou regim – luptă-sau-fugi. Pentru a-i face față se dovedește de succes aici tehnica de control a stress-ului prin respirație profundă sau meditație bazată de comapsiune.”
A nu înceta să încerci.
FL: “Când ceva (rău) se întâmplă, nu poți ajunge direct la iertare. Trebuie să lași să treacă timpul pentru ca rănile să înceapă să se vindece și mintea să-și revină din șoc.” EW: „Ajungi practic cu 10% mai aproape de ietare cu fiecare oră pe care o petreci gândind-te la ea … Chiar și doar luând decizia de a ierta te mai poți apropia încă puțin.”
***

„A ierta este unul dintre cele mai mari daruri pe care ți le poți face ție însuți. Iartă-i pe toți.”

Acestea sunt cuvintele Mayei Angelou, Poetă americană (1928-2014). Începeți să vă pregătiți de Sărbători. Liste de cadouri pe care, cu bucurie, urmează să le cumpărați și să le dăruiți.
Primiți-mi însă rugămintea și dați totul la o parte, doar o clipă, chiar și așteptarea cadourilor pentru Dv.
Închideți ochii și gândiți-vă, indiferent de credința Dv. și de măsura ei, la Copilul care s-a născut pentru a aduce lumii cel mai mare dar, cel al iertării, căci știind bine că se îndreaptă spre sfârșit, s-a rugat pentru iertarea celor care îl chinuiau. Și apoi deschideți ochii, gândiți-vă la Dv. și faceți-vă marele dar despre care vorbește Maya Angelou.
Iertați tuturor orice rău pe care vi l-au făcut, pentru a vă putea ierta apoi și pe dumneavoastră înșivă.
Și pentru a deschide porțile pentru iertarea pe care alții v-o vor da dumneavoastră.
La Mulți Ani!

Prof. Dr. Andrei Dorobanțu
Fizician

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.