Sănătatea şi sportul

Această expresie „Sănătatea şi sportul” este foarte la modă în ultimii ani. Majoritatea oamenilor încearcă să ajungă în sălile de sport, în sălile de forţă, pe terenurile de tenis, sau pur şi simplu în excursii la munte, considerând că o fac pentru propria sănătate. Acest fapt este adevărat şi foarte îmbucurător.

După o lungă activitate în domeniul pregătirii sportivilor în artele marţiale chinezeşti, am ajuns la câteva concluzii generale pentru întreţinerea sănătăţii, aplicabile pentru oricine, cu condiţia să înţeleagă că timpul necesar pentru întreţinerea sănătăţii propriei persoane este mult mai mic, decât cel pe care îl petreci la medici pentru vindecarea problemelor apărute. Este interesant să amintim aici şi  vechiul concept chinez, conform căruia atâta timp cât sunt sănătos, merită să-mi plătesc medicul, deoarece îşi face munca bine. Dacă m-am îmbolnăvit, înseamnă că medicul nu şi-a îndeplinit sarcinile şi nu mai merită plătit.

Echilibrul care trebuie să existe între fizic, psihic şi mental se poate obţine prin exerciţii şi perseverenţă de către oricine, la fel ca şi performanţele de excepţie, care nu sunt realizabile numai de sportivi de performanţă, ci sunt la latitudinea oricărei persoane dornice să obţină aceste performanţe. Limitele corpului uman sunt inimaginabile şi se apropie de cerul înstelat. Fiecare persoană îşi construieşte singur aproape insesizabil propriile limite.

Din cauza vieţii agitate ale vremurilor noastre, a stressului acumulat în timpul construirii carierei, sistemul energetic al corpului uman se dereglează, ceea ce duce la diverse probleme de sănătate. Din păcate majoritatea oamenilor observă problemele prea târziu, când intervenţia şi vindecarea este mult mai grea. Este interesant faptul, că oamenii se ocupă mult mai intens de propria maşină, casă sau grădină, decât de propria persoană. Dacă maşina este alimentată cu carburant corespunzător, este dusă la service pentru întreţinere, este spălată şi curăţată de ce credeţi că propria persoană nu ar necesita timp pentru „întreţinere”?

Această întreţinere se poate face în foarte multe feluri, totuşi propunerea mea este că trebuie consultat un specialist şi găsită modalitatea corespunzătoare pentru propria persoană. Învăţarea relaxării şi practicarea ei este posibilă în timpul zilei şi în timpul oricărei activităţi. Dar relaxarea trebuie învăţată, metodele de relaxare trebuie învăţate şi după aceea practicate de câte ori este posibil. Relaxarea fizică şi mentală se poate obţine atât prin metode dinamice cât şi prin metode statice.

În mentalitatea chineză şi în artele marţiale chinezeşti, taijiquan-ul şi qigong-ul sunt cele două metode (sau stiluri) care se utilizează cel mai frecvent pentru întreţinerea sănătăţii, prevenirea bolilor, armonizarea omului cu mediul încojurător, modelarea personalităţii, dar şi pentru tratarea afecţiunilor, întărirea sufletului, a corpului şi prelungirea vieţii. Deşi se pot învăţa şi practica cele două moduri şi separat, este preferabil ca cei care practică taijiquan să înveţe şi să practice şi qigong şi viceversa. Rezultatele sunt mult mai bune dacă se îmbină armonios practicarea celor două stiluri. De exemplu în timpul practicării formelor de taijiquan corpul trebuie să fie relaxat, respiraţia regulată şi profundă, astfel reuşim să deschidem şi să pornim circulaţia energetică a corpului. Prin practicarea qigong acţionăm pe centrele energetice, refacem energia pierdută a corpului, putem acţiona până la nivelul celulelor care compun corpul uman, activăm neuronii profunzi din creier, mărind astfel capacitatea de lucru mentală, şi nu în ultimul rând se poate menţiona posibilitatea de a crea şi amplifica curenţi bioelectrici de intensităţi mult mai mari decât cei obişnuiţi.

Utilizarea acestor posibilităţi miraculoase ale corpului nostru în scopuri benefice depinde numai de noi şi de perseverenţa în învăţarea şi practicarea metodelor amintite, practicarea acestora fiind posibilă la orice vârstă.

În cadrul Clubului Sportiv Mureşul şi Clubului Sportiv Maforce din Tg. Mureş există posibilitatea învăţării şi practicării acestor stiluri şi tehnici chinezeşti, armonizând triunghiul exerciţiilor fizice, psihice şi mentale, totodată asigurând un echilibru dintre yin şi yang.

Antrenor Emerit în Artele Marţiale Chinezeşti,

Sifu  Ing.  Horváth  Attila  Ladislau

Add Comment