Singurătatea ca opțiune

Aud tot mai des în ultima vreme o aceeași întrebare, venită dintr-o perspectivă a singurătății și dezamăgirii: „Unde mai poți întâlni oameni noi, cu care să simți că rezonezi?”
În aparență, pare un pic ciudat să ne gândim la asta, într-o perioadă a întâlnirilor rapide și diverse de tot felul, mai ales când mediul online oferă atâtea alternative tentante.
Și totuși, cum se face că mulți dintre noi ne simțim deconectați de ceilalți? Răspunsul poate fi găsit în calitatea interacțiunilor interpersonale, reduse adesea la dialoguri superficiale între imagini, măști și atitudini conformiste.
De multe ori, ne plângem că ceilalți s-au schimbat, că lumea a devenit indiferentă și împărțită în „bisericuțe” vechi și inaccesibile, că nu mai e timp și că viața e dură…
Așteptăm să se întâmple ceva din afară și să găsim pe „cineva” care să ne salveze de noi înșine, dar cum ar fi să ne unim forțele și să facem ca lucrurile să „se întâmple”?
Cum ar fi dacă am crea grupuri unde fiecare să aibă curajul de a se deschide și a împărtăși cu ceilalți propriul fel de a fi, dincolo de fațade și temeri, locuri unde să ne exprimăm liber preferințele legate de ce fel de oameni ne dorim să întâlnim?
La reuniunile periodice, fiecare dintre membri va invita persoane din propriul cerc de prieteni, pe care să le prezinte celorlalți membri, ca o surpriză dezvăluită doar în acel moment.
Cei invitați pot fi aleși în funcție de mai multe criterii, astfel încât noile intercațiuni să nu fie doar un prilej de socializare, cât mai ales o oportunitate de autocunoaștere și evoluție la nivel de comunicare-relaționare:

1. membrii noi vor fi prezentați personalizat celor vechi, ținând cont de dorințele exprimate de ambele părți în legătură cu ce fel de oameni vor să întâlnească;
2. putem chema prieteni care seamănă cu cineva din grup, sau, din contra, care sunt foarte diferiți, în așa fel încât interacțiunile să fie provocatoare și utile;
3. invitații noi pot fi aleși după anumite hobby-uri și pasiuni comune cu a altor membri din grup;
4. membrii noi pot ajuta, prin propria lor personalitate, anumiți membri ai grupului să-și rezolve unele probleme emoționale;
5. cei invitați au trecut prin experiențe de viață interesante care pot fi utile grupului;
6. oameni care pur și simplu pot da un feedback sincer fiecăruia din membri grupului.
Sunt posibile multe alte variante creative, într-un context al întâlnirilor reale, unde ideile pot curge și activitățile desfășurate împreună pot deveni tot mai interesante.

Dacă nu pare atât de greu, oare de ce alegem să fim singuri?

Cristian Erdei, medic psihiatru și psihoterapeut

Add Comment