Transfer de… tinerețe

2010. Speranța de viață a americanilor la 25 de ani: 79.34 ani. 2017. Valoarea coboară la 79.15.
2019, 5 septembrie, trendul continuă îngrijorător. Dar nu la fel pentru toți. J. American Medical Association, articol al unei echipe internaționale de cercetători: persoanele cu studii superioare trăiesc mai mult. Și aceasta indiferent de sex și rasă. Era astfel oarecum de așteptat ca emoția creată să declanșeze o adevărată cursă pentru tratamente anti-îmbătrânire (A-A)…

Ca și pe la noi, netul s-a umplut de anunțuri și oferte de tratamente mai mult sau mai puțin miraculoase. Printre acestea, tratamente A-A prin transfuzii de sânge recoltat de la oameni tineri oferite de firma Ambrosia, fondată de Dr. Jesse Karmazin (JK). Dar FDA (Agenția Americană a Medicamentelor) declară (februarie 2019) toate aceste tratamente ca fiind bazate pe argumente pseudoștiințifice. La scurt timp Ambrosia este desființată.

JK revine însă în luna august și anunță revista Futurism că a deschis o nouă firmă, Ivy Plasma, care oferă transfuzii nu cu sânge, ci cu plasmă sanguină. Lăsând să se înțeleagă că oferă și „servicii conexe”, lucru neinterzis de regulamentele FDA. Care aprobă utilizarea plasmei, dar doar în situații de urgență și specificând posibilele efecte secundare. Și care nu aprobă folosirea în cazuri cum ar fi îmbătrânirea normală sau pierderea de memorie (mergând până la tratarea Alzheimer-ului).

Și atunci, se poate pune întrebarea, de ce continuă mulți să fie convinși că recurgerea la plasma tânără poate duce la încetinirea îmbătrânirii. Este invocat de ex. un rezultat recent care arată că neuroni umani crescuți într-un vas Petri și tratați cu proteine recoltate de la șoareci tineri, cresc mai mulți neuroni noi și formează mai multe conexiuni decât în absența acestor proteine. De fapt, studiile pe șoareci sunt cele care sunt invocate ca evidență a efectului de întinerire indus de administrarea de sânge tânăr. Și atunci, cine mai stă să se gândească la faptul, dovedit, că cercetarea medicală pe animale de multe ori nu poate fi invocată ca însemnând automat că un anume rezultat are aceleași efecte când este transferat la oameni ?

JK declară pentru Futurism că jurnaliștii nu au înțeles ce făcea de fapt Ambrosia, fără să spună ce era incorect în articolele lor. Întrebat însă dacă (el însuși fiind medic) este în continuare convins de efectele A-A ale transfuziilor cu plasmă, el răspunde: “Eu chiar încerc și să respect regulile FDA și să-mi conduc afacerea în cel mai bun interes al pacienților”.

Iar tratamentele Ivy Plasma, cu toate discuțiile despre insuficienta știință pe care se bazează, cu toate că nu există dovezi tehnice clare că au efect A-A, cu toate că prețurile sunt practic prohibitive ($800/litru), se vând. Făcând evident faptul că sunt „dedicate” celor bogați. Iar pentru unii miliardari ai hightech-ului actual (de ex.), care, cum ați văzut și în revista noastră, obsedați uneori de prelungirea dincolo de orice limite a vieții, recurgerea la „sânge tânăr” pare o idee absolut normală.

Acum, veche de când lumea, „fântâna tinereții” rămâne un miraj obsesiv pentru … „cei mai privlegiați dintre privilegiații” care trăiesc printre noi.

Sigur, ne putem imagina (ne invită Dan Robitzski, autorul articolului), putem chiar visa că ei își vor …„comuta” idealurile de la transfuzii de plasmă ducând la dobândirea vieții veșnice, la folosirea resurselor financiare la care au acces pentru finanțarea unor cercetări medicale care să facă mai bună viața a câtorva miliarde de oameni din toată lumea. Înțelegând astfel că Sănătatea chiar Contează! Și aceasta ar fi cu adevărat o breaking news…

2019, 4 septembrie. „Crește” o nouă generație de roboți pentru construcții în spațiu. Ei se antrenează „învățând” prin copierea mișcărilor și gesturilor oamenilor când sapă și apoi stivuiesc diferite obiecte.

Și, într-o zi, o adevărată flotă de roboți spațiali care excavează și asamblează vor construi așezări umane pe Marte. Ghidați, de ce nu, de un operator terestru cu ajutorul unor viitoare tehnologii „de ultimă oră” evitând neplăcutul impact al comunicațiilor la atât de mari distanțe. Și, în final, vor veni și oamenii. Tineri, sănătoși, puternici. Și (poate că) acolo vor și îmbătrâni. Numai că vârsta la care vor fi considerați bătrâni, aproape sigur nu va avea nici un fel de legătură cu ceea ce trăim noi astăzi…

Prof. Dr. Andrei Dorobanțu, fizician

Add Comment