Zece paşi spre longevitate. Pasul şase

Motto:  Lucrurile şi fenomenele care acum par miraculoase, nu contrazic legile naturii, numai cunoştinţele noastre de astăzi.

În paşii anteriori am văzut în ce mod se poate dezvolta fizic corpul uman şi ce efect au asupra lui şi a sănătăţii, antrenamentele susţinute. Acum am ajuns la pasul în care facem cunoştinţă cu metoda chineză de întreţinere şi cultivare a corpului şi sufletului, numită ”QIGONG” (气功), care are vechime de mii de ani. Stă la baza artelor marţiale, a medicinii tradiţionale chineze, a dezvoltării sinelui şi întreţinerea sănătăţii. În limba chineză qigong este scris cu două caractere, unde qi înseamnă energie, forţă de viaţă şi gong înseamnă exersare, utilizare. După concepţia chineză qi-ul circulă prin meridianele energetice ale corpului. Condiţia unui corp sănătos este ca qi-ul să existe în cantitate corespunzătoare în corp şi circulaţia lui să fie continuă. Blocarea circulaţiei qi-ului are două consecinţe majore:

  • Unele zone ale corpului nu primesc destul qi, ceea ce seamănă cu un râu al cărui curs este blocat de un baraj şi partea din aval se uscă.
  • Se adună qi-ul în cantitate prea mare într-o zonă a corpului unde nu este nevoie, ceea ce seamănă cu un râu la care cursul este blocat şi inundă toată zona superioară.

Practicarea exerciţiilor de qigong desfiinţează barajele care blochează circulaţia liberă a energiei, astfel se restabileşte echilibrul energetic sănătos al corpului şi apar premizele unei vieţi longevive. Se cunosc foarte multe şcoli şi stiluri de qigong, dar scopul general la fiecare dintre acestea, este obţinerea unei armonii în mişcări, în respiraţie şi în activitatea mentală. Şi în qigong, ca şi în celelalte stiluri de arte marţiale chinezeşti, există două direcţii principale pentru învăţarea utilizării energiei interne. În stilurile externe de qigong, activarea energiilor interne şi pornirea circulaţiei acestor energii în interiorul corpului, este obţinută în primul rând prin exerciţii fizice, fără ca cel care efectuează aceste exerciţii să conştientizeze circulaţia energiei. Scopul în acest caz este în primul rând dezvoltarea fizică şi a rezistenţei. În stilurile interne de qigong, practicanţii prin concentraţie dirijată spre interiorul propriului corp, învaţă creierul să activeze mişcarea energiei.

În ultimele decenii, deodată cu dezvoltarea ştiinţei moderne şi întrepătrunderea ideilor din răsărit cu cele apusene, au apărut noi direcţii de dezvoltare şi în qigong, în care tehnicile de meditaţie sunt utilizate împreună cu mişcările şi exerciţiile dinamice de tip sportiv, astfel se pot combina avantajele ambelor posibilităţi. În ultima vreme s-a schimbat şi scopul exersării qigong-ului. Cândva, scopul principal era vindecarea bolnavilor şi dezvoltarea unor tehnici de luptă cât mai eficiente. Azi, acest scop s-a schimbat radical, deoarece învăţarea şi practicarea qigong se utilizează pentru obţinerea şi menţinerea sănătăţii, pentru dezvoltarea personală şi pentru utilizarea energiilor interne în scopul prelungirii vieţii.

În practicarea qigong-ului există etape de dezvoltare, ca în toate procesele de învăţare. La începutul perioadei de învăţare se urmăresc câteva lucruri simple, ca deschiderea meridianelor, îndepărtarea blocajelor, deschiderea centrilor energetici principali, modul de creştere şi deplasare a energiei în propriul corp, aspirarea şi colectarea energiei, etc.

Este foarte interesant, că majoritatea oamenilor, care după câteva încercări nu simt energia, sau circulaţia energiei, se opresc şi nu continuă exerciţiile. Vă rog să vă gândiţi în cât timp aţi învăţat să scrieţi corect. După primele patru clase de şcoală terminate, avem numai bazele scrisului corect şi continuăm să exersăm încă mulţi ani. De ce credeţi că învăţarea utilizării energiei interne ar fi mai simplă, sau ar dura mai puţin? Procesul de învăţare şi în acest caz, necesită mult timp, exerciţiu continu şi perseverenţă, dar trebuie să ştiţi că se poate învăţa de către toată lumea, exact ca şi scrisul. Este normal ca nu toată lumea să ajungă la nivelul de mare maestru, dar toţi pot să utilizeze qi-ul pentru întreţinerea propriei sănătăţi, ceea ce este cel mai important.

Antrenor Emerit în Artele Marţiale Chinezeşti,

Sifu Horváth  Attila Ladislau

Add Comment