Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului

În data de 17 septembrie 2019 Organizația Mondială a Sănătații sărbătorește Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, pentru a evidenția importanța siguranței pacientului ca problemă globală în domeniul sănătății, atât pentru lucrătorii din domeniul medical cât și pentru beneficiarii serviciilor medicale.

OMS evidențiază că, anual au loc în spitalele din țările slab și mediu dezvoltate, peste 134 milioane evenimente adverse asociate activității medicale și care determină aproximativ 15% costuri suplimentare pentru spitale și afectează 4 din 10 pacienți în asistență medicală.

Lansarea campaniei globale are ca scop conștientizarea atât a profesioniștilor în domeniu, cât și a autorităților publice , a pacienților și aparținătorilor privind creșterea gradului de siguranță a pacientului și a calității serviciilor medicale în unitățile sanitare (spitale, ambulatorii, medicină primară).

OMS definește siguranța pacientului ca fiind absența oricărui prejudiciu prevenibil la un pacient și reducerea riscului efectelor nocive asociate asistenței medicale la nivel minimal. În acest scop sunt necesare intervenții eficiente pentru siguranța pacienților, între care cele mai importante sunt:

– relația bazată pe încredere între furnizorii de servicii medicale și pacienți;
– colaborare cu fiecare pacient și familia acestuia;
– colaborarea furnizorilor de servicii medicale cu pacientul în procesul decizional comun;
– respectarea drepturilor pacienților;
– furnizorii de servicii medicale, pacienții și familiile acestora trebuie să cunoască propriul set de responsabilități și obligații.

Problematica a apărut odată cu creșterea complexității sistemelor de îngrijiri medicale care expune pacienții la riscuri din ce în ce mai mari.

În acest context, cele mai importante componente sunt:

– responsabilitatea personalului care lucrează în sistemul de sănătate și modalitățile prin care pot fi prevenite erorile la acest nivel
– recunoașterea și răspunsul rapid la apariția unor incidente și accidente în unitatea medicală

Dată fiind importanța problematicii raportată la siguranța pacientului, vă invităm să vă alăturați acestei campanii și să ne asociem – instituții și autorități publice, furnizori de servicii medicale, pacienții și familiile acestora – pentru a pune în valoare eforturile comune pentru susținerea siguranței pacientului și pentru a contribui la o sănătate mai bună a cetățenilor în județul nostru.

Dr. Dorina Duma, medic șef-DSP CLUJ

Add Comment