Boala COVID-19 în contextual actual al pandemiei

Traseul pacientului infectat SARS-CoV-2 a suferit modificări justificate din punct de vedere medical. Dacă în decursul anilor trecuți pacientul infectat a avut un anumit traseu, care implica mult spitalele, în prezent pacienții infectați cu forme ușoare și medii, fără insuficiență respiratorie, vor fi evaluați în anumite centre de evaluare care sunt, practic, ambulatoriile spitalelor mari, ambulatoriile integrate sau alte centre ambulatorii, unde pacienții se vor putea adresa prin medicul de familie, după o monitorizare și o evaluare chiar și telefonică a acestuia și trimiși aici pentru a fi evaluați direct de către un medic, din punct de vedere clinic și al investigațiilor, dacă va fi necesar, și ce este foarte important, va primi tratament.

Rămâne valabil în continuare că, testul antigenic efectuat acasă de către pacient, NU are valoare diagnostică, ci trebuie să fie confitmat cu un test oficial efectuat în cabinetul medicului de familie, farmacii avizate pentru testare, laboratoare, Salvare. Pacienții infectați NU TREBUIE SĂ SUNE LA DSP. Nici DSP nu îi va suna! Vor primi fișa de izolare din aplicația CORONFORMS în baza căreia vor primi concediu medical de la Medicul de Familie.

Perioada de izolare este de 5 zile pentru vaccinați, 7 zile pentru nevaccinați:

 • pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare;
 • pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 5/7 zile vaccinați/nevaccinați, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Traseul în cazul confirmării cu COVID-19
Pacienții simptomatici cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați pentru investigare în centrele de evaluare în situația existenței următoarelor simptome: febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate, tuse seacă intensă sau care se accentuează, SaO_2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19, dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente, dureri toracice la inspirul profund, astenie marcată, mialgii intense.

Pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin 2 factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puțin 2 factori de risc.

Decizii în urma evaluării:

 • antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții: (a) se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii), (b) sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor;
 • medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrați în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi;
 • se internează in spital pacienții care prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2, care necesită oxigenoterapie, sau care au alte afecțiuni care impun asistență spitalicească din cauza imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu.

Cazul infectat va primi prin sms și email fișa de izolare la domiciliu pentru 5/7 zile (în funcție de statusul vaccinal). Concediul medical se acordă de către medicul de familie în baza fișei de izolare eliberată din aplicația Coronaforms.

Fără test la finalul bolii:

 • pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu sunt necesare aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2;
 • medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, la sfârșitul celor 5/7 zile de monitorizare.

Vă reamintim regulile de conviețuire a persoanelor izolate în aceeași locuință cu restul familiei:

 • persoana izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită;
 • va folosi lenjerie și ustensile de masă dedicate care se curăță cu apă și detergenți obișnuiți și pot fi reutilizate;
 • este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanță de cel puțin 1 m față de persoana izolată (de exemplu, să doarmă într-un pat separat);
 • suprafețele băilor și toaletelor se curăță și se dezinfectează cu un dezinfectant obișnuit pe bază de clor cel puțin o dată pe zi;
 • persoanele în vârstă și cele cu sisteme imunitare compromise sau afecțiuni cronice de sănătate ar trebui să fie mutate temporar.

Deși s-au relaxat măsurile de limitare a transmiterii infecției cu virusul SARS CoV-2, pandemia nu s-a încheiat. Recomandăm prudență și relaxare asumată și controlată pentru a nu fi nevoiți să ne reluăm măsurile de distanțare socială, restricțiile de călătorie, telemunca și reprogramarea și anularea reuniunilor de familie.

Dr. Olteanu Doina, medic specialist epidemiologie
Direcția de Sănătate Publică Cluj