Sindromul de sevraj la etanol

Alcoolul, substanța cea mai larg utilizată în scop adictiv, duce la multiple consecințe psihice și organice. Aproximativ 50% din indivizii din clasa de mijloc cu o tulburare a consumului de alcool au prezentat la un moment dat un sindrom complet de sevraj.
Sindromul de sevraj la etanol reprezintă întreruperea consumului de alcool după un consum în cantități mari, abuziv și de lungă durată. Cum îl recunoaștem? De obicei, sevrajul apare în câteva ore sau zile de la încetarea consumului de alcool și se manifestă prin: agitație psihomotorie, transpirații, tahicardie, tremor al mâinilor, grețuri, vărsături, insomnii, anxietate. Se pot asocia halucinații vizuale, auditive, tactile cu caracter tranzitor, convulsii tonico –clonice generalizate.
Cu cât crește frecvența și cantitatea consumului de alcool cu atât crește și probabilitatea de a dezvolta un sindrom de sevraj. Perpetuarea comportamentului de consum etanol ccontribuie în timp la un deficit în funcționarea socială și profesională.
Sindromul de sevraj la etanol face parte din urgențele psihiatrice, intervenția terapeutică imediată fiind necesară. Reabilitatea alcoolicilor presupune în primul rând acceptarea de către individ a faptuluică are această problemă și dorința lui de a renunța la alcool. O dată ce acest lucru s-a realizat, există o serie de intervenții combinate menite să mențină și să augmenteze motivația pentru abstinență. Alături de tratamentul farmacologic care previne recăderile, pacienții pot apela la psihoterapie, hipnoterapie individuală sau înscrierea într-un grup de alcoolici anonimi.

Vlad Diana Mihaela, medic rezident psihiatru