Depistarea viciilor de refracție la vârste mici

Determinarea refracției (dioptriilor) în primii ani de viață are o importanță majoră asupra bunei funcționări a ochilor pentru tot restul vieții ! Un ochi cu viciu de refracție are de obicei o vedere scăzută care poate fi recâștigată numai dacă se descoperă în primii ani de viață. Ocluzia timp de câteva ore pe zi a ochiului sănătos face ca ochiul bolnav să preia funcția vederii și să revină la vedere normală prin purtarea ulterioară a corecției.

Acest tratament simplu poate fi aplicat numai în primii ani de viață când din păcate copiii nu colaborează în vederea efectuării unei examinări oftalmologice complete. Este motivul pentru care numeroase persoane adulte au vederea scăzută iremediabil la unul sau ambii ochi. După vârsta de 6 ani nici un tratament medical, ortoptic sau chirurgical nu mai poate recupera vederea unui ochi a cărui funcție nu a fost folosită în primii ani de viață. Diagnosticul precoce este cheia unui tratament simplu de al cărui rezultat depinde acuitatea vizuală și câmpul vizual pentru tot restul vieții.

Refractometrul computerizat pentru copii este un aparat extrem de performant care măsoară de la distanță dioptriile, mai ales la copiii între 0 și 4 ani care nu pot fi convinși să adopte o poziție corectă a capului și privirii într-un suport la un refractometru computerizat obișnuit. Precizia examinării este remarcabilă, fără erorile altor metode cum sunt schiascopia sau refractometria computerizată obișnuită. Atât componența sferică precum și cea cilindrică sunt afișate instantaneu cu o acuratețe maximă. Viciile de refracție și cea mai mare parte a strabismelor pot fi corectate apoi prin ocluzie și/sau corecție optică adecvată.

Viitorul vederii copiilor dumneavoastră depinde numai de momentul în care îi duceți la o examinare oftalmologică unde să se poată efectua refracția la cea mai mică vârstă.

Dr. Marius Cristian Nistor, medic primar oftalmolog