Sindromul metabolic

În ultimii ani asistăm la o adevărată ,,explozie” a obezității și a consecinței majore a acesteia – diabetul zaharat tip 2 – în special în țările dezvoltate. Obezitatea este unul din elementele componente ale sindromului metabolic (SM), sindrom care este răspunzător de creșterea prevalenței bolilor cardiovasculare, prin veriga aterosclerotică.

De-a lungul timpului au fost mai multe definiții ale sindromului metabolic dar ultima include ca element central obligatoriu obezitatea abdominală obiectivată printr-o circumferință abdominală peste 94 cm la bărbați și mai mare de 80 cm la femei (europeni), plus cel puțin încă 2 elemente:

  • nivel crescut al trigliceridelor peste 150 mg/dl sau tratament specific;
  • nivel scăzut al HDL colesterolului sub 40 mg/dl la bărbați și sub 50 mg/dl la femei sau tratament specific;
  • creșterea tensiunii arteriale peste 130/85 mmHg sau valori normale sub tratament;
  • glicemia la tineri peste 100 mg/dl sau diabet zaharat tip 2 diagnosticat anterior.

Cel puțin în SUA, SM este în continuă creștere o dată cu explozia obezității din ultimii 20 de ani. În Europa, pentru grupa de vârstă 30-60 de ani, bărbații dețin procente superioare, pe când la sexul feminin prevalența este superioară la peste 60 de ani.

Obezitatea a cărei predispoziție este în jumătatea superioară a corpului (,,tip android“) este cea mai aterogenă și cu prevalența mai mare a bolii coronariene, tipului 2 de diabet, diverse tipuri de cancer și scurtarea speranței de viață. Țesutul adipos nu este pasiv, el secretă multiple substanțe (adipokine). Diabetul zaharat tip 2 este frecvent întâlnit la obezi, iar diabeticii au risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare prin accelerarea aterosclerozei (infarct miocardic, accident vascular cerebral). Obezii cu SM și trigliceride crescute fie datorită exceselor alimentare, de alcool, fumat, sedentarism sau stres au risc crescut de ateroscleroză, mai ales la valori de peste 200mg/dl.

Există numeroase date care demonstrează relația directă dintre HTA și diabet, obezitate. Hipertensiunea arterială este factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, insuficiență renală și insuficiență cardiacă sporind riscul cardiovascular dacă este asociată cu celelalte componente ale SM.
HDL colesterolul la un nivel sub 35 mg/dl se corelează cu creșterea incidenței evenimentelor coronariene de 4 ori la acești pacienți; de obicei, nivele scăzute sunt asociate cu hipertrigliceridemie și diabet zaharat.

Dr. Crinuța Jitaru, doctor în științe medicale, medic specialist medicină internă