Alimentație sănătoasă – siguranță și imunitate în perioada de răceală și nu numai

Vremea rece a iernii aduce multe modificări în viața unei persoane, de la schimbarea garderobei, până la modificări ale organismului. Corpul experimentează schimbări ale metabolismului și ale nivelurilor de energie, alimentația jucând un rol important pentru acestea.

Ce alimente sunt apreciate cel mai mult de corpul nostru în perioadele de răceală?

  • legumele – reprezintă alimente extrem de bogate în substanțe nutritive importante, cum ar fi fibrele și proteinele. Se pot consuma crude, în salate, fierte sau gratinate, supe fierbinți, etc.;
  • rădăcinoasele sfecla, morcovii și napii. Consumul de morcov ajută la creșterea nivelului de betacaroten și al vitaminelor A și C;
  • cruciferelebroccoli și conopida sunt bogate în vitamina B, C și K menținând în parametri normali sistemul imunitar;
  • cartofii dulci – extrem de bogați în vitamina A și potasiu, pot reprezenta un aliment important în dieta persoanelor cu diabet.;
  • dovleceii – pot fi consumați copți sau în piureuri. Ingredient de bază pentru prăjituri sau plăcinte. Asigură un aport important de vitamina A;
  • spanacul – reprezintă o importantă sursă de fier și zinc. Ajută organismul să lupte împotriva virusurilor (în răceală sau gripă);
  • fructele – reprezintă alimente ce pot proteja organismul de diferite boli pe tot parcursul anului;
  • citricele – portocalele sunt încărcate cu un conținut crescut de vitamina C, folați, cu rol important în protecția inimii. Clementinele reprezintă citrice extrem de apreciate iarna, cu un gust extrem de bun. Clementinele au un conținut crescut de fibre și de potasiu;
  • avocado – este un fruct care conține fibre, grăsimi bune și vitamine importante (A, D, E, K). Poate fi consumat în salate sau chiar în deserturi, amestecat cu ciocolată neagră, iaurt grecesc și miere;
  • fructele de pădure – sunt extrem de delicioase și sunt sărace în calorii. Se pot consuma atât proaspete, cât și congelate, aduc aport important de fibre și vitamina C;
  • cătina și măceșele reprezintă, de asemenea, fructe care ajută la creșterea imunității. Se pot asocia frecvent cu mierea de albine, în acest fel efectele fiind și mai pronunțate;
  • carnea, peștele, ouăle și brânza – reprezintă surse foarte importante de vitamine, proteine și calciu. Vitamina B12 contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la reducerea oboselii;
  • carnea de pasăre și de vită, dar și peștele sunt, de asemenea, alimente extrem de importante pe durata iernii;
  • carnea de curcan și pui – este extrem de bogată în proteine. Iarna, o supă fierbinte de pasăre poate reprezenta un remediu extraordinar pentru o răceală;
  • somonul – are un conținut ridicat de aminoacizi, precum triptofanul, tirozina și glutamina. Aceștia, alături de alte proteine, reprezintă neurotransmițători care contribuie la reglarea stării de dispoziție. De asemenea, consumul de carne de pește este corelat cu reducerea riscului cardio-vascular, prin aportul de acizi grași Omega-3;
  • condimentele și ierburile aromate, precum piperul negru, nucșoara, scorțișoara, anasonul, șofranul, turmenicul, chimenul, boiaua de ardei, usturoiul, ghimbirul, salvia și rozmarinul sunt extrem de sănătoase pe timpul iernii. Acestea ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și mențin temperatura corpului;
  • lichidele – iarna, puține persoane se mai gândesc la un aport suficient de lichide. Cu toate acestea, deshidratarea poate să survină la fel de ușor ca și pe timpul verii. Lichidele trebuie să fie consumate în cantități de aproximativ 1,5-2 litri pe zi, iar cea mai recomandată este apa. Cu toate acestea, băuturile fierbinți pot fi ideale contra frigului iernii. Dacă este bine hidratat, organismul poate lupta eficient cu bolile. O ceașcă de ceai cald poate reprezenta o alegere excelentă pentru hidratare și pentru încălzire. Ceaiurile de lămâie, mentă sau ghimbir sunt foarte utile și gustoase;
  • antibioticele naturale – se regăsesc în usturoi, ceapă, praz sau merișoare;
  • laptele și produsele lactate –  reprezintă alimente foarte importante, care aduc corpului nostru nutrienți plastici și funcționali de înaltă utilitate. Generații de copii și adulți și-au asigurat prin intermediul laptelui aportul de nutrienți valoroși, care i-au ferit de boli grave și au permis (copiilor) să se dezvolte fizic și neuropsihic corespunzător. Laptele este un “aliment constructor”, care, îndeosebi prin proteinele sale și prin complexul fosfo-calcic, răspunde nevoilor copilului și adolescentului, favorizând dezvoltarea, creșterea, osificarea, dentiția etc.;
  • mierea– are capacitate antiseptică, diminuând aderența bacteriilor, împiedicând fixarea și proliferarea lor. Astfel, o linguriță de miere adăugată în ceai contribuie la atenuarea durerilor în gât și, în cazul tusei seci, la fluidificarea secrețiilor;

Fructele și legumele – sunt pline de nutrienți și contribuie la o alimentație sănătoasă și echilibrată. Se spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță, fapt ce este cât se poate de adevărat. Deși fructele și legumele tind să nu ocupe un prim loc în alimentația noastră, consumul regulat și echilibrat ajută organismul să fie sănătos și să lupte împotriva factorilor nocivi. Specialiștii recomandă consumul a 5 fructe și legume pe zi.

Dr. Olteanu Doina
medic specialist epidemiologie DSP Cluj