Vaccinarea COVID-19 la copii de 5-11 ani

Beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile îmbolnăvirii cu COVID-19. Deși boala COVID-19 este mult mai puțin frecventă și severă la copii decât la adulți, unii copii se pot îmbolnăvi sever și pot avea complicații sau simptome de lungă durată care să le afecteze sănătatea. Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 asigură protecție împotriva bolii, protejează împotriva apariției formelor severe până la cele critice de boală și reduce riscul de spitalizare.

Obiectivul principal al vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5-11 ani este de fi protejați împotriva infecției SARS-CoV-2 și de a reduce povara generală a bolii la această grupă de vârstă. Un alt motiv care merită luat în considerare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a copilului este protejarea sănătății comunității mai largi.

Majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală și recuperarea este fără sechele. Cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice. Copiii cu afecțiuni cronice ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, având în vedere riscul crescut de a dezvolta forme severe de boală.

Fiecare copil sau adult infectat cu noul coronavirus oferă șansa ca virusul să sufere o mutație și astfel să apară o variantă de virus care s-ar putea dovedi mai periculoasă sau mai rezistentă la vaccinurile și tratamentul disponibil. Mai puține persoane infectate în rândul populației înseamnă mai puține șanse de apariție a variantelor periculoase de SARS-CoV-2.

Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment. Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează copiii atât de efectele directe, imediate ale bolii, precum și de apariția miocarditei sau a sindromului multiinflamator sistemic. Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează copilul de apariția sechelelor determinate de sindromul post-COVID, o situație care poate afecta calitatea vieții pe o perioadă de timp. Vaccinarea le-ar putea oferi copiilor oportunități sporite de a preveni boala și de a petrece în siguranță timpul cu familia și prietenii, reluarea activităților sociale și extrașcolare și socializarea în siguranță. Vaccinarea împotriva COVID-19 asigură totodată o protecție față de efectele indirecte ale bolii cum ar fi:

  • transmiterea în comunitate;
  • apariția de noi varianteși
  • închiderea școlilor.

Impactul negativ al întreruperii școlii a fost foarte mare în timpul pandemiei de COVID-19. Prin vaccinarea copiilor cu vârstele cuprinse între 5 și 11 ani, aceștia pot fi protejați și de efectele indirecte ale pandemiei COVID-19, anii de formare din copilăria timpurie fiind esențiali pentru dezvoltarea rapidă cognitivă, socială, fizică și emoțională a copilului. Este important de subliniat că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani previne apariția formelor severe de boală și a complicațiilor pe termen lung, scade rata de transmitere a infecției cu SARS CoV-2 și astfel copiii cu vulnerabilități medicale sau cei cu nevoi speciale ar putea avea asigurat accesul în siguranță la educație, ajuta la protecția indirectă a membrilor familiei, inclusiv a fraților care nu sunt încă eligibili pentru vaccinare și a membrilor familiei care pot avea un risc crescut de a se îmbolnăvi foarte grav dacă sunt infectați.

Doza de vaccin Comirnaty- Pfizer-BioNTech Pfizer este de 10 μg/doză pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, diferită față de cea pentru copiii cu vârsta peste 12 ani și adulți care este de 30 μg/doză. Schema de vaccinare completă cuprinde 2 doze de vaccin Comirnaty-Pfizer-BioNTech, de 10 μg/doză, ce se vor administra intramuscular la interval de 21 de zile.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor

Centrele de vaccinare pediatrice pentru copii între 5-11 ani din judetul Cluj sunt:

Localitate

Centru de vaccinare

Adresa

Cluj-Napoca

Sala de sport, școala gimanzială Ion Creangă

Aleea Peana, nr. 2-4

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii

str. Moților, nr. 68

Centrul de vaccinare școala Iuliu Hațeganu

str. Grigore Alexandrescu, nr. 16

Dej

Centrul de servicii sociale Dej

Regina Maria, nr. 26

Gherla

Liceul Kemeny

str. Fermei, nr 35 A

Huedin

Centru de vaccinare Huedin

P-ța Victoriei, nr. 6-8

Turda

Colegiu Național Mihai Viteazul

str. Dr. Ioan Rațiu

Este nevoie mai mult ca oricând să manifestăm solidaritate și să alegem vaccinarea, pentru siguranța noastră și a celor dragi. Doar prin vaccinarea împotriva COVID-19 vom reuși limitarea răspândirii virusului și redarea șansei la viață celor mai vulnerabili dintre noi.

Vaccinarea rămâne în prezent singura opțiune pentru stoparea epidemiei COVID-19 în România și în lume.

Dr. Olteanu Doina, medic specialist epidemiologie,
Direcția de Sănătate Publică Cluj