Perioada cu multiple crize pe care o traversăm reprezintă, dincolo de suferință, o oportunitate imensă pentru transformări pozitive, care pot fi amplificate tocmai în asemenea contexte. Istoria a demonstrat repetat acest sens evolutiv al crizelor globale, așa cum, de exemplu, pandemia de ciumă din Evul mediu a precipitat începutul Renașterii.
Sensul provocărilor actuale este în direcția unui proces de unificare pe multiple planuri și asistăm la nașterea unui om nou căruia i se cere să fie, în primul rând, un om întreg. Pentru a face față acestui prezent, psihicul uman are nevoie de o reconciliere între părțile lui separate și conflictuale: rațiune, emoție, creativitate, intuiție, imaginație etc.
Interesul tot mai crescut pentru psihoterapie, spiritualitate, inteligență emoțională, meditație, arată tendința de echilibrare a gândirii raționale cu procese psihice complementare referitoare la sentimente, analogică, simbolism, imagerie. E ca și cum ne-am pregătit, pe parcursul ultimilor ani, pentru a ne descurca acum cu toate resursele pe care le avem, iar acest lucru este posibil doar dacă ne recunoaștem integralitatea ca ființe bio-psiho-spirituale, care nu pot fi scindate în părți antagonice.
În perioade tulburi, dominate de haos și nesiguranță, s-a demonstrat tendința de apariție a conflictualității exagerate, a dogmatismului și extremismului, iar în căutarea disperată a unor certitudini liniștitoare, oamenii se agață de idei unilaterale, susținute de personalități dictatoriale și oportuniste. Pentru a limita acest pericol, care poate ajunge în cazuri grave la atrocități civile, e nevoie să încercăm reconcilierea tuturor părților conflictuale; nici unul din domeniile cunoașterii nu poate face singur față acestei pandemii, de aceea știința trebuie să se împace cu spiritualitatea, medicina cu terapiile complementare, ateismul cu religia. Doar cu un nou tip de creativitate, care îmbină rațiunea şi emoția, logica şi intuiţia, realitatea şi imaginaţia, ne putem ridica la înălțimea provocărilor acestei perioade şi la nivelul de a saluta cu entuziasm mesajul timpurilor care vin.
Rolul pandemiei în demascarea și soluționarea “petelor oarbe”
Problemele noastre mai vechi, cum sunt relaţiile toxice, măştile sociale, distanţarea sufletească, sentimentele de singurătate și de lipsă de sens, se manifestă acum concret, în plan biologic, prin modalităţile de transmitere a bolii şi cele de prevenţie împotriva răspândirii ei. Aceste „pete oarbe” din noi înşine se opun progresului care stă la baza dinamicii existenţei umane, conflictul interior şi blocajul consecutiv care rezultă din el “atrăgând” experienţa pandemiei şi „căutând” soluţii în lecţia necesară dată omenirii de o asemenea problemă de sănătate publică.
Pandemia ne împinge spre necesitatea izolării, ca un prilej mult amânat de întâlnire cu noi înşine, ne reaminteşte de grija pentru cei vulnerabili, ne invită la egalitate şi cooperare, la renunţarea la superficialitate, consumerism şi conformism, la revenirea la o viaţă mai simplă şi la reuniunea cu natura, la recunoştinţa pentru tot ceea ce credeam că ne aparţine de la sine, la reconectarea cu divinitatea.
E timpul să ne înțelegem și să evoluăm.
E timpul Omului întreg.
Dr. Cristian Erdei, medic psihiatru și psihoterapeut