Hipnoza este o stare naturală în care oamenii intră chiar și automat de-a lungul zilei, o stare în care omul se află în siguranță și care are un potențial mare pentru vindecare. Este o stare de relaxare adâncă și de focalizare a atenției (deși relaxarea nu este absolut necesară pentru a se induce starea de hipnoză). Hipnoza este o experiență calmantă și plăcută, care induce stări foarte adânci de relaxare ale corpului și minții. Starea de hipnoză profundă este numită și transă. Hipnoza implică evitarea factorului critic al minții conștiente, focalizarea atenției (deși nu neapărat în toate cazurile) și acceptarea sugestiilor administrate.
Termenul de hipnoză provine din cuvântul grec (din limba elină) “hipnos” (“hupnos“) care înseamnă somn (“hupnoein” însemnă “a adormi“). Hipnos era zeul somnului în mitologia greacă. Deși doctorul James Braid, cercetător și om de știință care a trăit între anii 1795 și 1860 a fost cel care, în 1841-1842 a creat cuvântul “hipnoză” și “hipnotism“, hipnoza ca stare și metodă terapeutică a fost folosită încă din antichitate, pentru vindecare. Deși a fost descrisă folosind diverși termeni, hipnoza este tot atât de naturală precum este și omul. Nu ar trebui să existe mistere în jurul uneia dintre cele mai puternice tehnici pe care omenirea a folosit-o de mii de ani.
Deși în antichitate hipnoza nu era denumită în acest fel, dovezile utilizării ei în scop terapeutic, pentru vindecare, pot fi găsite încă din anul 3000 î.e.n., pe vremea Egiptului antic, unde cele mai vechi ședințe de hipnoză de care avem cunoștință au fost inscripționate pe o stelă de piatră. Unele dintre primele informații înregistrate provin de acum peste 5.000 de ani, de pe vremea Vechiului Regat al Egiptului. Templul lui Imhotep din orașul antic Saqqara a fost un important centru de vindecare la sfârșitul secolului al III-lea î.e.n. unde se folosea ceea ce numim astăzi starea de hipnoză. Această practică s-a răspândit în cele din urmă în Grecia, unde au fost construite „temple ale somnului”, dedicate zeului vindecării Esculapius. Egiptenii, grecii și romanii aveau aceste temple ale vindecării unde utilizau ceea ce numim astăzi stare hipnotică.
Templele somnului au existat în Egiptul antic între anii 3000-1000 î.e.n.., altarele vindecării au existat în Grecia antică între anii 2000-500 î.e.n. și în Roma antică până în anii 300 î.e.n. Oracolele erau de asemenea locuri în care starea de hipnoză profundă numită transă hipnotică era utilizată. Cel mai cunoscut în lumea antică a fost Oracolul din Delphi, în centrul Greciei, care a existat timp de peste o mie de ani, și care se bucura de un prestigiu important în civilizația antică greacă. Pe frontispiciul templului din Delphi, era înscris, în epoca clasică, dictonul „Cunoaște-te pe tine însuți și astfel vei cunoaște Universul și Zeii” (γνῶθισεαυτόν) precum și „Nimic în exces” (μηδένάγαν). Preoteasa oracolului Delphic, Pythia, se conecta, într-o stare de transă hipnotică, dând glas zeului Apolo sau profeției însăși. Chiar și Alexandru cel Mare a consultat un oracol din Egipt pentru a deveni mai încrezător înainte de a se lansa într-o campanie majoră de cucerire a Persiei în secolul al IV-lea î.e.n. Încă din anii 400 îen, în Talmud, un text central al iudaismului rabinic, a legilor evreiești, este descrisă hipnoza într-o secțiune numită “prim ajutor.” Atât vechiul cât și noul testament al bibliei se referă la ceea ce poate fi considerată starea de hipnoză, în care oamenilor li se administrau sugestii. Hipnoza a fost documentată de-a lungul timpului în mai multe civilizații.
Asociația europeană de hipnoterapie medicală și terapia subconștientului cu sediul în România, oferă cursuri de formare în hipnoză și hipnoterapie pentru dezvoltare personală, hipnoză medicală și spirtuală (în terapia de regresie în vieți anterioare și în viața dintre vieți).
Următoarele cursuri vor fi la:
- București între 7-11 aprilie și 5-9 mai, 2022
- Târgu-Mureș între 16-20 iunie și 14-18 iulie, 2022
Detalii pe website-ul:
https://www.hypnosisinmedicine.com/ro/
Pentru întrebări și înscrieri trimiteți email la:
Copyright dr. Elena Gabor, președintele AEHM
Autoarea cărții “Acasă la Arborele Vieții”, (comenzi la tel.: 0732-763-298 sau pe website-ul amazon)