Narcisismul și trăsătura sa principală, gaslighting-ul

Originea termenului narcisism sau personalitate narcisică derivă de la personajul Narcis, din mitologia greacă. Persoanele narcisiste / narcisice sunt oameni cu încrederea de sine foarte redusă, însă acest aspect nu se vede pentru că îl ascund în spatele atitudiniilor de grandiozitate și aroganță, a ideii că li se cuvine totul și a lipsei de empatie, care este cea mai periculoasă. Pur și simplu nu le pasă. Lucrează foarte mult la imaginea lor exterioră, așa încât nimeni să nu le vadă în interiorul lor nesiguranța de sine. Șarmul, carisma și “încrederea” de care dau dovadă sunt jocul persoanei narcisice. Cel mai sănătos lucru este a te îndepărta de narcisic.

Gaslighting-ul este principala trăsătură a narcisismului. Este o formă de manipulare emoțională în care narcisicul obține putere asupra altcuiva, de obicei asupra partenerei, invalidându-i și negându-i realitatea. 90% dintre oameni în această situație încep să se întrebe dacă nu cumva narcisicul are dreptate. Persoana în relație cu narcisicul ajunge să se îndoiască de ea însăși. Persoanele afectate de un narcisic experimentează sindromul de abuz narcisic. Cei care afectează cu gaslighting sunt în general persoane în care se are deja încredere, cum ar fi membrii familiei, partenerul, șeful, etc. 95% dintre victimele gaslighting-ului sunt femei.

Nu este posibil de a avea o relație sănătoasă cu o persoană care face gaslighting-ul repetat, adică cu un gaslighter cronic. Foarte rar un narcisic cere ajutor. Narcisicului îi pasă de modul în care este perceput, de imaginea sa, îi arată afecțiune partenerei când este convenabil pentru el iar partenera frecvent se simte singură.

Mulți oameni care sunt narcisici au avut părinți narcisici. Narcisicii sunt deștepți și nu se comportă rău tot timpul. Sunt suficient de buni pe moment pentru a-și ține partenera agățată de ei și de aceea este atât de greu ca partenera să-i părăsescă.

Copyright dr. Elena Gabor, formator de hipnoză și
hipnoterapie medicală și spirituală

Autorul cărții “Acasă la Arborele Vieții”, (comenzi la tel.: 0732 763 298)

https://www.hypnosisinmedicine.com/ro/training-de-certificare-hipnoza-regresii-in-vieti-anterioare/