Insomnia
Insomnia face parte din tulburările ciclului somn veghe, acuza dominantă fiind legată de cantitatea sau calitatea nesatisfăcătoare a somnului. În medie, un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pentru o bună funcționalitate fizică și psihică. Aproximativ o treime din adulți relatează simptome de insomnie, această tulburare având cea mai mare prevalență dintre toate tulburările de somn.
Manifestările insomniei pot să apară în momente diferite ale perioadei somnului. Există:
- insomnia de adormire sau insomnia inițială ce implică dificultatea de adormire la ora de culcare;
- insomnia de menținere a somnului care presupune treziri în cursul nopții;
- insomnia tardivă ce implică trezitul dimineața devreme și incapacitatea de a readormi.
Aceste insomnii duc la un somn neodihnitor, slab calitativ, ce poate contribui la afectări funcționale diurne, dificultăți de atenție și memorie, fatigabilitate, lipsă de energie, perturbări ale dispoziției.
Stresul reprezintă una dintre principalele cauze ale insomniei. Acestuia i se adaugă și existența unei afecțiuni fizice sau psihice, tulburările hormonale, consumul de cafea înainte de culcare, schimbarea ritmului circadian, temperaturile extreme.
Insomnia este o comorbiditate a multor afecțiuni medicale precum diabetul zaharat, boala cororariană, artrita, boala pulmonară obstructivă cronică, etc.
Se poate vorbi de o bidirecționalitate: insomnia crește riscul dezvoltării afecțiunilor medicale iar acestea la rândul lor cresc riscul de insomnie.
Tratamentul constă în hipnotice recomandate doar în cazurile severe de insomnie și pe termen scurt, antidepresive când insomnia apare pe fondul unei depresii, melatonina. De asemenea, hipnoterapia, aromoterapia, acupunctura, meloterapia, reflexoterpia reprezintă terapii complementare care pot îmbunătăți considerabil somnul atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ.
Vlad Diana Mihaela,
medic rezident psihiatru