Nu putem cuantifica manipularea psihologică desfăşurată în jurul nostru zi de zi, şi nici nu reuşim să descoperim, imediat, modul în care aceasta ne afectează în diferitele domenii ale vieţii noastre personale. Cel mai expus domeniu ar fi cel al sănătăţii proprii, dacă nu am trăi cu impresia că opţiunile referitoare la păstrarea integrităţii noastre psihice şi fizice ne aparţin. Aceasta în condiţiile în care ne păstrăm nealterată încrederea în intuiţiile în legătură cu instinctul nostru de conservare, indiferent de tehnologia şi informaţia ştiinţifică a vremurilor în care trăim. Tocmai la acest instinct de conservare pot apela mânuitorii diferitelor terapii puse la dispoziţie de nenumăratele sisteme sau forme de îngrijire a sănătăţii. Cine nu ar fi îngrijorat pentru viaţa sa când ar afla că are tensiunea sau colesterolul crescute? Şi cine nu ar apela la medicamentele prescrise pentru rezolvarea acestor probleme?
Recomandarea de „a da jos” toate kilogramele în plus, de a renunţa la sarea şi grăsimile din bucate, de a iubi mai mult vegetalele decât pâinea cea de toate zilele, de a merge pe jos ca un ţăran până la ogorul lui, toate aceste indicaţii de bun simţ, dacă au fost sau nu rostite de prescriptorul de medicamente, pot trece pe lângă urechea celui îngrijorat de sănătatea lui, atunci când numele medicamentului salvator are puterea cuvântului scris şi rostogolit de toate buzele celor uniţi de o teamă comună: colesterolul.
Poate medicalizarea existenţei umane, din ultimul secol, în sensul infiltrării de raţionamente şi cunoştinţe medicale în mai toate aspectele vieţii, să fi sugerat părerea că stăpânirea secretelor medicale va putea repara tot ceea ce omul a greşit prin îndepărtarea de natura sa. O astfel de mentalitate a fost încurajată şi susţinută de argumente din ce în ce mai elaborate de către televiziune şi, mai recent, de comunicarea pe internet. După cum ironiza un invidios pe bunăstarea altora „în publicitatea unor televiziuni comerciale, de peste ocean, jumătate din reclame sunt pentru produse alimentare şi produse energizante, iar cealaltă jumătate pentru produse farmaceutice pentru slăbit, digestie, balonare, constipaţie, sedare şi somn liniştit”.
Manipularea psihologică cu remedii tămăduitoare, în ultimul deceniu, a proliferat şi prin intermediul internetului. Transformarea culturală la care asistăm a început să includă trecerea în sarcina terapeuţilor a problemelor cotidiene traduse, mai nou, în limbajul simptomelor regăsite în tratatele de diagnostic şi statistică medicală, precum sunt formele uşoare ale depresiei şi atacul de panică. Puţini ştiu, la noi, că aceste stări provocate uneori de scheme cognitive nerealiste şi iraţionale nu necesită prescrieri de medicamente, aşa cum este tradiţia autohtonă, ci doar o alinare prin cuvântul celor pregătiţi şi motivaţi să-l acorde.
Cine sunt beneficiarii acestor manipulări de informaţii medicale şi remedii terapeutice?
Este o întrebare deschisă, la care fiecare cititor al acestor rânduri poate să-şi răspundă singur. Nu există manipulare psihologică care să nu poată fi dezvăluită dacă acest demers, dincolo de orice sugestie, este condus de raţiune.
Dr. Mihai Ardelean, medic primar psihiatru
Centrul de Sănătate Mintală Târgu Mureş