Cum vom ști cu certitudine dacă simptomele sunt cauzate de boala hemoroidală?
Diagnosticul este pus de medic în urma unui consult de specialitate. Da, acesta este motivul principal pentru care mulți dintre cei care suferă de această problemă de sănătate ajung târziu la medic simțindu-se jenați atât de a discuta despre ce îi deranjează cât mai ales de consultul în esență. Dar ceea ce trebuie să înțelegeți este că medicul este pregătit pentru astfel de informații și pentru consult care este necesar de a fi efectuat. Este munca noastră să cunoaștem corpul uman, să știm cum funcționează și unde lucrurile nu merg corespunzător ca mai apoi să tratăm și să ajutăm să readucem cât mai aproape de normal viața pacienților. Consultul constă într-o examinare vizuală a anusului și a zonei înconjurătoare. De asemenea examinarea prin tușeu rectal. Confirmarea vizuală a hemoroizilor interni poate necesita o anuscopie.
Cum tratăm hemoroizii?
În primul rând un tratament eficient ține foarte mult de noi ca oameni, de felul în care suntem dispuși să corectăm „greșelile” din stilul de viață personal. O atitudine corectă a pacientului față de recomandările medicului specialist face ca tratamentul făcut să fie mult mai eficient, iar rezultatele să fie mai spectaculoase și cu adevărat favorabile. Sunt recomandate un număr de măsuri de prevenție, inclusiv evitarea încordării în timpul defecării, evitarea constipației sau a diareei printr-o dietă cu un conținut mare de fibre și consumul unei cantități suficiente de lichide și administrarea de suplimente de fibre și mișcarea fizică. Se recomandă scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale și evitarea ridicării de obiecte grele. Și bineînțeles evitarea pe cât posibil a factorilor de risc și determinanți ce țin de controlul direct al pacientului.
Există 3 variante de tratament care depind de gradul de evoluție al hemoroizilor și respectiv de intensitatea simptomelor prezente. Avem tratamentul conservator ce constă în mod normal dintr-o nutriție bogată în fibre, consumul de lichide pe cale orală pentru a menține hidratarea corespunzătoare, băi de șezut după fiecare scaun cu apă la temperatura camereilimitate la maxim 15 minute. Deși există numeroase unguente și supozitoare pentru tratamentul hemoroizilor, utilizarea acestora ajută pe moment la sistarea simptomelor și eventual la reducerea vitezei de evoluție dar nu tratează boala.
Tratamentul în condiții de ambulator devine o soluție din ce în ce mai dorită de către pacienți. În cadrul clinicii Proctoline Târgu Mureș unde profesez ca și medic chirurg oferim această variantă de tratament. Ce reprezintă acest tratament? Este un tratament care nu necesită spitalizare, nu necesită anestezie, nu este dureros, este rapid, iar confortul pacientului este cel mai important. Pentru hemoroizii de gradele 2 si 3 se practică ligatura cu benzi de cauciuc – Rubber band ligation-, adică legarea hemoroizilor, la baza lor, cu inele de elastice. Hemoroidul fiind strangulat la bază cu aceste inele se usucă, deoarece nu mai esteirigat cu sânge, după șapte-zece zile cade, rămânând o mică rană care se cicatrizează ulterior. Această intervenție se repeta la 2-3 săptămâni ligaturile efectuându-se pentru fiecare pachet hemoroidal separat. Este necesară această perioadă între proceduri pentru a permite organismului să se vindece și pentru ca pacientului să i se ofere un confort cât mai bun. După efectuarea procedurii, pacientul pleacă acasă fără a fi supus unei anestezii, incizii cu bisturiul, imobilizare la pat, etc.
Altă metodă folosită în tratamentul pentru hemoroizi de gradul 1 și în unele cazuri de gradul 2, este fotocoagularea cu raze infraroșii a vaselor dilatate care la fel este una din metodele de tratament folosite în cadrul clinicii Proctoline Târgu Mureș. Adesea se asociază această coagulare cu raze și cu metoda de legare cu benzi elastice. Datorită noilor metode de tratament, pierd teren tratamentele prin sclerozare, prin care se injectează înpachetele hemoroidale o substanță care îi micșorează. Dezavantajul este că este o procedură foarte dureroasă. Mai rar se mai folosesc metodele de înghețare a hemoroizilor prin crioterapie și metoda de electrocoagulare bipolară. La hemoroiziicare au ajuns în stadiu avansat, metoda de tratament este intervenția chirurgicală clasică, operatiile prin care excizează în anestezie în condiții de spitalizare continuă cu ajutorul bisturiului pachetele de hemoroizi. Dezavantajul este reprezentat de dureri apărute după operație, perioada de spitalizareși riscurile anesteziei. În prezent se tinde spre limitarea intervențiilor chirurgicale. De asemena, în unele cazuri de hemoroizi grad 4, se folosesc exclusiv metode de tratament minim invazive.
În încheiere concluziile sunt că da, de hemoroizi suferim foarte mulți dar încă refuzăm să vorbim deschis și să ne prezentăm la timp la medic pentru a ne trata. Să încercăm să ne tratăm corpul cu respectul care i se cuvine. Să îl protejăm și să îl tratăm conform recomandărilor unui specialist atunci când ne „atrage” atenția că ceva nu merge tocmai cum ar trebui. Iar în ceea ce privește tratamentul hemoroizilor acum există metode mult mai ușor de tolerat de către pacienți, mai eficiente și bineînțeles mai puțin traumatizante.
Dr. Colcer Ioana, medic chirurg
Clinica Proctoline Târgu Mureș
Tel.: 0265 311707