Tratamentul nemedicamentos al insuficienței venoase cronice-ciorapii elastici compresivi, partea a II-a

Compresia elastică joacă un rol extrem de important în profilaxia și tratamentul insuficienței venoase cronice. Ea favorizează activitatea pompei musculare. În consecință, reduce presiunea venoasă și refluxul, limitează retenția hidrosalinăși împiedică creșterea dimensiunilor varicelor.

Am prezentat în articolul precedent („Tratamentul nemedicamentos al insuficienței venoase cronice”, publicat în revista Sănătatea contează Ediția de Cluj, Nr. 102, octombrie 2021, paginile 8-9. https://sanatateaconteaza.ro/revista-cluj/) principalele aspecte legate de durata compresiei, compoziția ciorapilor elastici compresivi și termenul lor de valabilitate. Există și alți parametri ai ciorapilor elastici-gradul de compresie, înălțimea, măsura (mărimea), tipul-cu vârf (”close toe”)/fără vârf (”open toe”) și culoarea/aspectul.

În ultimii ani, au apărut pe piață diferite tipuri de dispozitive cu ajutorul cărora se aplică și se îndepărtează ciorapii elastici compresivi. În articolul de față aș dori să vă prezint principalele aspecte referitoare la gradul de compresie.

Gradul de compresie este mai mare la nivelul gleznei și scade progresiv spre gambă (în cazul ciorapilor până la genunchi) și coapsă (în cazul celor până în regiunea inghinală sau cu chilot). Ce explicație ar fi? Totul se bazează pe legea lui Laplace (Pierre-Simon Laplace 1749-1827), a cărei formulă este P=T/R, unde P=presiunea aplicată asupra unei regiuni, R=raza segmentului de membru, iar T= tensiunea materialului aplicat. Așadar, presiunea este invers proporțională cu raza segmentului de membru și direct proporțională cu tensiunea materialului.

Să vă dau un exemplu, cel al unui ciorap cu înălțime până în regiunea inghinală (AG).În dreptul gleznei, unde circumferința și, deci, raza sunt relativ mici, presiunea aplicată este 100%. La nivelul gambei și al genunchiului, presiunea exercitată de ciorapul elastic reprezintă aproximativ 70% din cea de la gleznă. Proporția se micșoreazăla coapsă, ea ajunge la 40%.

Iată acum alt exemplu, cel al unui ciorap compresiv cu înălțime până la genunchi (AD). Presiunea reprezintă 100% la gleznă, 70% în jumătatea inferioară a gambei și 40% în jumătatea superioară. Așadar, presiunea exercitată la nivelul gleznei definește gradul de compresie/clasa de compresie (Compression Class CCL, așa cum scrie pe etichetă). Clasificarea actuală se referă la 4 grade/clase de compresie. Compresia ușoară (CCL I, mild) se referă la presiunea de 15-21 mmHg la gleznă. Compresia moderată (CCL II, moderate) presupune presiunea de 23-32 mmHg. Compresia înaltă/puternică/severă (CCL III, strong) este definită prin presiunea de 34-46 mmHg la gleznă. Compresia foarte înaltă/puternică (CCL IV, very strong, extra strong) se caracterizează prin presiunea ≥49 mmHg.

Pacienții incluși în clasa CEAP 1 de insuficiență venoasă cronică (C=clinic) prezintă teleangiectazii (capilare dilatate cu calibru de sub 1 mm) și/sau vene reticulare (cu calibru de 1-3 mm). Din punct de vedere ultrasonografic Doppler, bolnavii pot prezenta reflux patologic (schimbarea direcției de circulație a sângelui din cauza incompetenței valvelor venoase). Acestor pacienți li se recomandă purtarea unui ciorap elastic cu compresie ușoară (CCL I).

Persoanele care au varice sunt incluse în clasa CEAP 2 de insuficiență venoasă cronică. Ele necesită aplicarea compresiei elastice moderate (CCL II). Același grad de compresie este recomandat bolnavilor care au depășit faza acută a unei tromboze venoase profunde, precum și celor aflați în clasele CEAP 3 (teleangiectazii, vene reticulare, varice, edem subcutanat de cauză venoasă) și CEAP 4 (cu modificări ale aspectului și culorii pielii la nivelul gambei-atrofie, pigmentare).

Compresia puternică (CCL III) este indicată dacă pacienții tratați cu ciorapi cu compresie moderată nu evoluează clinic în mod corespunzător. Fie durerea (produsă din cauza supraîncărcării de volum și presiune) nu dispare, fie dimensiunile varicelor cresc sau edemul se accentuează. Acest grad de compresie este indicat, de multe ori, bolnavilor cu ulcer venos în antecedente, aflați în clasa CEAP 5 de insuficiență venoasă cronică. Compresia înaltă este prescrisă uneori și pacienților cu tromboză venoasă profundă acută. De menționat că puțini bolnavi pot suporta un asemenea grad de compresie. În fine, acest grad de compresie este indicat și pacienților cu limfedem. Compresia foarte puternică/înaltă (CCL IV) se aplică bolnavilor cu limfedem avansat, asociat sau nu cu insuficiența venoasă cronică.

În articolul următor, vă voi prezenta câteva informații foarte folositoare în practică, referitoare la înălțimea și măsura (mărimea) și culoarea/aspectul ciorapilor compresivi, la tipul acestora (în funcție de acoperirea degetelor; cu vârf-”close toe” sau fără vârf-”open toe”) și la dispozitivele cu ajutorul cărora se aplică și se îndepărtează acești ciorapi.

Conferențiar Dr. Sorin Crișan, medic primar medicină internă, doctor în medicină, competență ecografie vasculară și generală

Bibliografie:

https://www.ejves.com/article/S1078-5884(15)00097-0/fulltextClinical practice management of chronic venous disease
https://www.mediuk.co.uk/service/medi-compression/compression-classes/
https://www.researchgate.net/figure/1-The-Continental-European-Classification-for-knee-high-graduated-compression_tbl1_50369634/download