Tratamentul nemedicamentos al insuficienței venoase cronice. Ciorapii elastici compresivi, partea I

Am încercat, în articolul precedent („Consultația referitoare la bazele tratamentului nemedicamentos al insuficienței venoase cronice”-publicat în revista Sănătatea contează. Ediția de Cluj, nr. 97/2021, paginile 12-13;https://sanatateaconteaza.ro/revista-cluj/), să prezint importanța celor două fenomene patologice apărute la pacienții cu insuficiență venoasă cronică – supraîncărcarea de volum și supraîncărcarea de presiune. Volumul și presiunea venelor membrelor inferioare cresc în contextul ortostatismului prelungit, al poziției șezând de lungă durată și al ridicării și transportului de greutăți mari. În aceste condiții, purtarea ciorapilor elastici compresivi devine obligatorie.

În mod teoretic, înaintea aplicării ciorapului compresiv, este indicată măsurarea presiunii arteriale cu ajutorul tehnicii Doppler cu emisie continuă. De ce? Pentru că unii pacienți pot prezenta, în contextul contenției elastice, manifestări clinice de insuficiență arterială (reducerea fluxului arterial la nivelul gambei, piciorului și degetelor).

În condiții normale, indicele de presiune sistolică gleznă-braț se încadrează în intervalul 1-1,4. Zona „gri” (borderline) este cuprinsă între 0,91 și 1. În acest caz se indică explorări suplimentare. Noțiuni importante referitoare la acest subiect pot fi găsite în articolul intitulat „Indicele de presiune sistolică gleznă-braț”, publicat în revista Sănătatea contează. Ediția de Cluj, nr. 69/2019, paginile 14-15;https://sanatateaconteaza.ro/revista-cluj/).

Dacă indicele de presiune sistolică este mai mic decât 0,9, se stabilește diagnosticul de ischemie. Este vorba de reducerea fluxului arterial care irigă membrele inferioare. Dacă pacientul necesită compresie medie (23-32 mmHg la nivelul gleznei), aceasta este foarte bună pentru patologia venoasă (varice cu sau fără edem, modificări cutanate de culoare sau ulcer). În contextul ischemiei, din păcate, acest grad de compresie este prea mare și duce la micșorarea aportului de sânge la nivelul degetelor („consumatorul final”). Dacă ischemia este ușoară (indice de presiune sistolică gleznă-braț cuprins între 0,76 și 0,9), se recomandă reducerea gradului compresiei. Dacă pacientul are nevoie, din punct de vedere al patologiei, de compresie medie, va primi recomandare pentru un ciorap cu compresie ușoară (aproximativ 10-20 mmHg la gleznă). În acest fel, debitul arterial al membrelor inferioare nu este afectat. De remarcat că unii bolnavi pot suporta compresia elastică de grad mediu fără a prezenta niciun fenomen clinic advers.

Pacienților cu ischemie moderată (indice de presiune sistolică gleznă-braț cuprins între 0,4/0,5 și 0,75) li se recomandă cel mult compresie ușoară. În unele cazuri, în funcție de aspectul clinic și funcțional, se renunță la aplicarea contenției elastice. Ischemia severă, caracterizată printr-un indice de presiune sistolică gleznă-braț mai mic de 0,4-0,5, reprezintă o contraindicație a terapiei compresive.

Voi prezenta, în cele ce urmează, câteva aspecte importante legate de compresie-durata recomandată, compoziția fibrelor din ciorapii elastici compresivi și termenul de valabilitate. În ceea ce privește durata, în cazul pacienților cu insuficiență venoasă cronică, contenția elastică va fi necesară timp nedefinit. Ciorapul compresiv este aplicat zilnic, respectându-se regulile prezentate în prospect, imediat după ridicarea din pat și efectuarea igienei personale. El este purtat, în cazul absenței efectelor adverse, până seara la culcare.

Compoziția variază de la o marcă de ciorapi la alta: elastan (denumire comercială Lycra), poliamidă (denumire comercială Nylon), microfibre, mătase, lână, bumbac. Parametrii fibrelor din care sunt făcuți ciorapii sunt următorii: elasticitatea, finețea, aspectul (eleganța), durabilitatea, rezistența la frecare, rezistența la spălare.
Elastanul și poliamida se combină în diferite proporții, în vederea obținerii unei presiuni specifice gradului de compresie necesar fiecărui pacient.Microfibrele au un diametru de două ori mai mic decât cel al mătăsii. Ele permit pielii să respire și să își regleze temperatura. Mătasea, la rândul ei, este fibra naturală cu diametrul cel mai mic. Ea conferă senzația de răcoare în timpul verii și de căldură în timpul iernii.

Unitatea de măsură pentru greutatea materialului din care sunt făcuți ciorapii elastici este denierul (DEN). Practic, denierul reprezintă greutatea, exprimată în grame, a 9000 de metri din firul folosit pentru obținerea ciorapului elastic. De exemplu, 70 DEN se referă la faptul că 9000 de metri de fir au greutatea de 70 de grame. În acest caz, compresia este ușoară (aproximativ 10-20 mmHg la gleznă).

Termenul de valabilitate este de maximum 4-6 luni. Din păcate, el se reduce în cazul nerespectării indicațiilor de încălțare, mersului pe teren accidentat și spălării cu apă având o anumită compoziție.

În articolul următor, intitulat „Tratamentul nemedicamentos al insuficienței venoase cronice. Ciorapii elastici compresivi (partea a II-a)”, voi prezenta parametrii ciorapilor elastici-gradul de compresie, înălțimea, măsura (mărimea), tipul-cu vârf (”close toe”)/fără vârf (”open toe”) și culoarea. De asemenea, voi descrie câteva din dispozitivelecu ajutorul cărora se aplică și se îndepărtează ciorapii elastici compresivi.

Conferențiar Dr. Sorin Crișan, medic primar medicină internă, doctor în medicină, competență ecografie vasculară și generală