Motto: Dacă despre un sportiv vrei să afli cât de bun este, sau cât ştie, nu te uita la sportiv. Caută să afli de la cine a învăţat.
După ce am făcut cunoştinţă pe scurt cu corpul nostru şi câteva metode pentru întreţinerea sănătăţii, am ajuns şi la pasul în care facem cunoştinţă cu energia vitală (energia vieţii) sau chi – cum o numesc chinezii, kundalini – cum o numesc cei din India. Este cunoscută de foarte multă vreme de orientali, care au dezvoltat diferite metode (fizice sau meditative) pentru a o putea activa (ceea ce există în fiecare dintre noi), dar majoritatea dintre oameni nu o pot folosi. Ştiinţa occidentală, foarte mult timp nega existenţa acestei energii vitale (cum de altfel nega existenţa liniilor şi punctelor energetice utilizate în acupunctură), afirmând că ceea ce nu se poate măsura nici nu există, ceea ce nu se poate demonstra în condiţii de laborator, nu poate fi recunoscut în lumea ştiinţifică. Pentru bucuria noastră aceste lucruri s-au schimbat în ultima vreme foarte mult, deoarece a apărut aparatura pentru depistarea punctelor de acupunctură şi aparatura pentru măsurarea energiei interne a omului, s-a reuşit fotografierea aurei oamenilor, şi pe această bază au început oamenii de ştiinţă să facă cercetări în această direcţie. Astfel s-a demonstrat deja că această energie (chi-ul) există, se poate dezvolta, şi fiecare om, prin exerciţii specifice poate să-şi mărească energia vitală. În istoria mondială, aproape toate mari personalităţi au utilizat această energie cu bună ştiinţă, astfel ajungând personalităţi de vârf. Cei care nu ştiu cum să activeze propria energie internă, rămân mediocrii şi nu vor fi în stare niciodată să-şi depăşească limitele.
În cultura asiatică se spune că centrul energetic al corpului uman este la aproximativ patru degete sub ombilic, punct care în ştiinţa europeană ar corespunde cu centrul de greutate al corpului. În artele marţiale chinezeşti, pentru activarea energiei vitale există mai multe metode, dar una dintre ele (care în ultima vreme a fost studiată foarte mult şi de oamenii de ştiinţă apuseni) este întărirea şi utilizarea muşchiului ”pubococcygeus” (pentru simplitate muşchiul PC). În urma măsurătorilor efectuate de diverşi oameni de ştiinţă, s-a demonstrat că întărirea şi utilizarea acestui muşchi, duce la activarea şi întărirea circulaţiei energiei vitale în corpul uman, activarea resurselor creierului pentru o activitate prelungită, menţinerea sănătăţii şi prelungirea vieţii.
Circulaţia liberă a energiei, este blocată cel mai frecvent de stressul zilnic, care de obicei ţine sub tensiune şi musculatura, prin urmare am putea spune, că muşchii fac legătura într-un mod cu psihicul. Nu vreau să intru prea mult în amănunte referitoare la aceste conexiuni, dar este foarte important să reţineţi faptul, că relaxarea muşchilor duce întotdeauna şi la relaxarea psihică, ceea ce este adevărat şi în direcţie inversă. Tensiunile interioare ale omului se manifestă întotdeauna în schimbări corporale, musculare şi sufleteşti. Pe baza acestor manifestări, se pot deosebi două tipuri de oameni: persoane sympathicotonice (tip A – persoanele cu gândire analitică, la care este dominantă partea stângă a creierului) şi persoane vagotonice (tip B – persoane creative cu gândire artistică, la care domină partea dreaptă a creierului). Exerciţiile pentru întărirea muşchiului PC şi activarea energiei vitale, sunt aproape identice pentru ambele tipuri, diferenţa principală fiind în momentul când facem aceste exerciţii. Trebuie să ştiţi că fiecare organ intern al corpului uman, se încarcă diferit cu energie în timpul unei zile. În cele douăsprezece meridiane energetice simetrice şi cele două care sunt în partea din faţă şi din spate a corpului, circulaţia energetică arată o ciclicitate de aproximativ două ore, prin urmare pentru a dirija energia vitală în anumite părţi ale corpului este necesară utilizarea unui ceas al organelor. Folosirea antrenamentului muşchiului PC, combinat cu ceasul organelor pentru cele două tipuri de persoane (A şi B), duce la canalizarea energiilor interne ale corpului exact acolo unde este necesar şi unde rezultatul este cel mai benefic.
Bineînţeles că exerciţiile de qigong, cele de taijiquan, dar şi exerciţiile specifice mai simple, ajută foarte mult la învăţarea utilizării energiilor interne ale corpului uman în scopuri benefice. Propunerea mea pentru toţi cei care vor să înveţe să întărească muşchiul PC şi să utilizeze energiile corpului în scopuri benefice pentru sănătetea proprie, este să nu pornească pe acest drum singuri, deoarece se poate întâmpla să obţină efecte contrare, datorită necunoaşterii cauzelor şi efectelor exerciţiilor.
Sifu Horváth Attila Ladislau, antrenor emerit în artele marţiale chinezeşti